<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Briter satser 42 millioner på norsk robot-overvåker

Britiske MMC Ventures satser 42 millioner på det norske oppstartsselskapet RPA Supervisor. Programvareselskapet forventer en tredobling av inntektene i 2022.

Publisert 24. okt. 2021
Oppdatert 24. okt. 2021
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 732 ord
HENTET PENGER: RPA Supervisor, her ved adm. direktør Erik Lien, hentet 5 millioner dollar. Foto: RPA Supervisor

Oppstartsselskapet RPA Supervisor, som for få år siden ble skilt ut fra IT-konsulentselskapet Avo Consulting, har hentet rundt 42 millioner kroner (5 millioner dollar). 

Inn på eiersiden kommer den britiske ventureforvalteren MMC Ventures.

– Alle vi snakket med ønsket å investere, både her hjemme og utenfor Norge, men vi mener MMC Ventures er en investor som kjenner automatiseringsmarkedet og en investor som har lang erfaring med produktselskaper som vokser raskt, sier Erik Lien, adm. direktør i RPA Supervisor.

– Planen har alltid vært å selvfinansiere oppstartene våre frem til de har bevist et betydelig vekstpotensiale. Med MMC på laget oppnår vi to ting, Avo Consulting kan få realisert flere av våre ideer raskere, og RPA Supervisor kan vokse raskere, sier Avo Consulting-sjef Christoffer Pettersen.

Ikke feilfrie

Lien og Pettersen var med på å starte opp Avo Consulting i 2016. IT-konsulentselskapet ville spesialisere seg på fremvoksende teknologier som kunstig intelligens (AI), maskinlæring og robot-teknologi.

Over en fredagspils på kontoret gikk det opp for oss at ved å løse våre egne problemer satt vi på en løsning som var relevant i det globale markedet
Christoffer Pettersen, Avo Consulting

Gründerne fant raskt ut at Robotic Process Automation (RPA), det vil si programvare som automatiserer repetetive oppgaver ved hjelp av roboter ville bli stort. Samtidig var det noen utfordringer med teknologien som ikke var løst.

– I Avo Consulting oppdaget vi ganske raskt at det var noen mangler ved robotene. Manglene var ikke så kritiske, men det skapte en del frustrasjon ved at den ikke leverte den stabiliteten vi og kundene forventet, sier Lien.

– Roboter blir solgt inn som om de jobber 24 timer i døgnet 365 dager i året, men det oppstår stadig problemer som krever oppfølging. Det var grunnen til at vi startet RPA Supervisor, en programvare som overvåker roboter, legger han til.

Som partner med robotselskapet Blue Prism, prøvde Pettersen og Lien å påvirke dem til å utbedre programvaren for å øke effektiviteten og stabiliteten til robotene. Dette ble ikke prioritert av det britiske teknologiselskapet og de utfordret Avo Consulting til å bygge dette selv.

– Den utfordringen kunne vi ikke takke nei til. Innen tre måneder hadde vi laget en prototype som løste våre og våre kunders problemer. Over en fredagspils på kontoret gikk det opp for oss at ved å løse våre egne problemer satt vi på en løsning som var relevant i det globale markedet, sier Pettersen. 

12 måneder senere var RPA Supervisor en realitet. De var Blue Prisms teknisk alliansepartner og lanserte RPA Supervisor fra scenen på deres årlige messe for mer enn 2.000 kunder og partnere.

Ansatte eier aksjer

RPA Supervisor har i dag fire bruksområder. 

Det ene er orkestrering, det vil si at virksomhetens roboter automatisk settes til å jobbe med de høyest prioriterte oppgavene og dynamisk håndterer endringer i aktivitet. Dette var for eksempel en utfordring for bankene under coronapandemien da veldig mange søkte samtidig om betalingsutsettelser på lån.

– Orkestrering øker kapasiteten på hver robot med minst 50 prosent og reduserer responstiden med 80 prosent, dermed oppnår virksomhetene et høyere servicenivå, sier Lien.

– Det andre problemet vi løser er at vi automatisk fikser alt det som kan gå galt med robotene og man oppnår økt stabilitet på plattformen.

Videre kan RPA Supervisor bidra til å integrere menneskelige ressurser med automatiseringsteknologi og den gir full innsikt i hva robotene til enhver tid gjør og hva de leverer av verdi.

Ved siden av MMC Ventures er både ansatte i RPA Supervisor og Avo Consulting aksjonærer.

70 millioner i ARR

Siden oppstarten har Avo Consulting brukt penger fra driften til å finansiere RPA Supervisor, de har også samarbeidet tett med kunder i banknæringen for å utvikle produktet. 

I dag står RPA Supervisor på egne ben, med 15 norske banker på kundelisten samt selskaper som Equinor og Yara. I tillegg har den internasjonale ekspansjonen skutt fart, det norske teknologiselskapet kan skilte med flere Fortune 500-selskaper i porteføljen som den amerikanske forsikringsgiganten Metlife.

I 2021 ligger RPA Supervisor an til årlige abonnementsinntekter (ARR) på minimum 17 millioner kroner. I 2022 er listen lagt på 70 millioner kroner, ifølge Lien.

– Vi er i samtale med alle de største bankene i Europa, det vil si mange av verdens største banker. Jeg mener vi bør klare å vokse tregangeren de kommende årene, sier han.

Selskapets største internasjonale kundene har nærmere 600 roboter i ett miljø, mot rundt ti hos de største norske. I 2022 kommer toppkundene til å legge igjen opp mot 3,5 millioner kroner hos RPA Supervisor.