<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Enorme summer i spill – betaler kjempepremie

Grand Theft Auto-produsenten Take-Two sikrer seg mobilspillkjempen Zynga, og blar opp en premie på saftige 64 prosent.

Publisert 10. jan. 2022 kl. 15.26
Oppdatert 10. jan. 2022 klokken 16.15
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 442 ord
BLAR OPP FOR MOBILSPILL: Take-Two-sjef Strauss Zelnick. Foto: Bloomberg

Take-Two Interactive Software kjøper Zynga i en transaksjon som verdsetter selskapet til 12,7 milliarder dollar (enterprise value), går det frem av en pressemelding mandag.

Oppgjøret skjer delvis i kontanter og delvis i aksjer, henholdsvis 3,50 og 6,36 dollar pr. aksje. Tilbudsprisen på 9,86 dollar pr. aksje representerer en premie på 64 prosent av sluttkursen i  Zynga fredag.

På egenkapitalbasis vil Zyngas markedsverdi, ifølge beregninger gjort av CNBC, være nærmere 11 milliarder dollar. Verdien vil være gjenstand for endringer, avhengig av svingningene i Take-Two-kursen.

Blir et av verdens største

Oppkjøpet vil forene to tungvektere i spillbransjen. Take-Two er store på konsoller og PC-spill, og står blant mye annet bak velkjente Grand Theft Auto. Zynga er store på mobilspill, og har en portefølje bestående av for eksempel FarmVille, Empires & Puzzles og Words with Friends.

Take-Two forventer 100 millioner dollar i kostnadssynergier i løpet av de første to årene.

Det sammenslåtte selskapet hadde ifølge Take-Two netto bestillinger på 6,1 milliarder dollar (pro forma) i de 12 månedene frem til og med 30. september 2021, og blir et av verdens største spillselskaper, uavhengig av plattform.

I inneværende regnskapsår forventes mobilspill å utgjøre over 50 prosent av netto bestillinger, noe som i så fall betyr en oppgang på 12 prosent fra fjoråret.

Take-Two opplyser om 2,7 milliarder dollar i finansiering fra JPMorgan. Ellers vil selskapet ta av kontantbeholdningen og utstede ny gjeld for å lande transaksjonen som ventes sluttført før 30. juni 2022.

Analysesjef: Et solid trekk

Analysesjef Michael Pachter i Wedbush Securities karakteriserer overfor CNBC oppkjøpet som et «solid trekk». Han har et kursmål på 15 dollar i Zynga, altså godt over tilbudskursen fra Take-Two.

– Take-Two bør se en akselerasjon av mobilvirksomheten, ved for eksempel å ta eksisterende merker og gjøre dem om til mobilspill, skriver han i en e-post til nettstedet. 

Han venter at Take-Two vil innta en «hands-off»-tilnærming til styringen av det sammenslåtte selskapet, som vil bli ledet av dagens Take-Two-sjef og -styreleder Strauss Zelnick.

– Transaksjonen diversifiserer vår virksomhet betydelig og etablerer vår ledende posisjon innen mobil, det raskest voksende segmentet i den interaktive underholdningsindustrien, sier Zelnick ifølge pressemeldingen.

Konsolideringen fortsetter

Dagens transaksjon følger i en lang rekke konsolideringer i videospillindustrien de siste årene.

Microsoft kjøpte for eksempel Bethesda (bak spill som Fallout og The Elder Scrolls) for 7,5 milliarder dollar i 2020, mens Electronic Arts kjøpte den britiske bilspillutvikleren Codemasters for 1,2 milliarder dollar senere det året. 

I 2021 fulgte Tencent opp med å plukke opp britiske Sumo Group og amerikanske Turtle Rock Studios. Sistnevnte står bak zombie-spillet Back4Blood.

Zynga spretter opp over 45 prosent til 8,74 dollar i tidlig handel på Wall Street mandag, mens Take-Two faller over 14 prosent til 141,03 dollar. 

Sistnevnte handles dermed på sine laveste nivåer de siste 12 månedene, og verdsettes til 16,3 milliarder dollar.