<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Play Magnus vraker russiske stjerner

Tre av Magnus Carlsens argeste konkurrenter får ikke delta i andre runde av Meltwater Chess Tour. 

Publisert 15. mars 2022
Oppdatert 17. mars 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 733 ord
FÅR LETTERE MOTSTAND: Play Magnus vil ikke invitere russiske spillere til runde to av Meltwater Chess Tour. Foto: AFP

PMG

Meltwater Champions Chess Tour kan skryte på seg den høyeste premiesummen som noen gang er blitt delt ut i en sjakkturnering på nett.

Det skal deles ut 1,6 millioner dollar i premiepenger, og i den første av ni runder med sjakk stakk Magnus Carlsen av med seieren og i overkant av 283.000 kroner etter å ha slått VM-motstander Ian Nepomniachtchi i finalen.

Nå ser det ut til at Carlsens sjanser til å håve inn førstepremien også i runde to er blitt vesentlig større.

Play Magnus, Meltwater og de andre arrangørene av turneringen har nemlig bestemt seg for ikke å invitere russiske spillere til runden av Champions Chess Tour som starter 19. mars, opplyser Play Magnus-sjef Andreas Thome til Finansavisen.

CARLSEN-KONKURRENT: Den russiske stormesteren Ian Nepomniachtchi konkurrerte mot Magnus Carlsen under FIDE World Chess Championship i Dubai 2021. Foto: AFP

Vrakes

Dermed får ikke finalist i runde én, Ian Nepomniachtchi, eller andre- og tredjeplasserte Andrey Esipenko og Vladislav Artemiev, delta.

De russiske sjakkspillerne er trekkplastre for turneringen som i fjor hadde 115 millioner live-seere. Totalt deltar sjakkspillere fra over 40 nasjoner. 

I fjor hadde Play Magnus sponsorinntekter fra Championship Chess Tour på 4,5 millioner dollar. Fraværet av russiske spillere kan gjøre turneringen mindre attraktiv og påvirke nye sponsoravtaler, men det kan også redusere risikoen for at dagens sponsorer sier opp sine avtaler som et standpunkt mot at russiske spillere deltar.

– Hvordan vil fremtidige sponsoravtaler med Touren påvirkes av det russiske fraværet?

– Vi tror ikke fremtidige sponsoravtaler påvirkes negativt av det russiske fraværet. Vi har ingen russiske sponsorer i dag og vi har heller ingen russisk sending denne sesongen. Vi håper selvfølgelig at situasjonen endrer seg slik at vi igjen kan ønske de russiske spillerne velkommen tilbake, sier Thome.

Mesteparten av inntektene til Play Magnus kommer imidlertid fra selskapets sjakk-kurs på nettsiden Chessable, hvor blant annet flere russiske stormestere tilbyr leksjoner.

Ifølge analytiker Øystein Elton Lodgaard i ABG Sundal Collier utgjør russiske konsumenter en lav andel av kundene til Play Magnus på Chessable. Samtidig er også andelen kurs som er laget av russiske sjakkspillere forholdsvis lav.

– Hva vil dere gjøre med russiske spillere på plattformene deres utover Champions Chess Tour?

– Vi følger situasjonen nøye, men foreløpig har vi ingen konkrete planer utover den beslutningen som gjelder Champions Chess Tour, sier Thome i Play Magnus.

KONSERNSJEF: Andreas Thome i Play Magnus. Foto: Iván Kverme

Russiske bånd

I januar spyttet den russiske milliardæren Yuri Milner inn nesten 90 millioner kroner i Play Magnus. Investeringen ble gjort gjennom en rettet emisjon mot Milners investeringsselskap Breakthrough Initiatives.

Etter at Russland gikk inn i Ukraina har en rekke russiske oligarker blitt rammet av økonomiske sanksjoner fra vestlige land. Russisk-israelske Milner er en svært innflytelsesrik tech-investor, og var tidlig inne i selskaper som Facebook, Twitter, Whatsapp, Snapchat, AirBnB, Spotify samt en rekke andre.

– Yuri Milner er ikke på noen sanksjonslister, og vi sitter i dag ikke på noen informasjon som tyder på at han vil komme på noen slike lister, sier Play Magnus-styreleder Anders Brandt.

TECH-MILLIARDÆR: Den russiske milliardæren Yuri Milner har investert i Play Magnus. Foto: Reuters

Fikk styreplass

I forbindelse med kapitalinnskuddet fra Breakthrough Initiatives kommuniserte Play Magnus at de ville nominere Breakthrough Initiatives inn på styreplass. I januar i år ble Leonid Solovyev, en av Milners medarbeidere, valgt inn i styret i Play Magnus.

– Har dere betenkninger rundt det å ha Breakthrough Initiatives på styreplass?

–  Heller ikke Solovyev er på noen sanksjonslister, og vi sitter i dag ikke på noen informasjon som tyder på at han vil komme på noen slike lister, sier Brandt.

– Gjør dere tiltak for å sikre at pengene som skytes inn fra Breakthrough Initiatives ikke stammer fra russiske banker som er under sanksjoner?

– Ettersom dette var en betydelig investering fra utlandet ble det gjort grundige undersøkelser av investor i samsvar med gjeldende lover og regler, herunder hvitvaskingsreglene og relevante sanksjonsregelverk, da investeringen ble gjennomført.

– Hvilken bank stammer investeringen fra?

– Beløpet ble overført fra Breakthrough Initiatives' amerikanske bank. Vi følger sanksjonslistene fra EU og USA tett. Det er ingenting som tyder på at investeringen ville vært rammet av sanksjonene slik de er i dag, sier Brandt.

Kursfall

Play Magnus-aksjen gjorde et hopp da meldingen om emisjonen med Milner-selskapet ble kjent. Emisjonen ble gjort til kurs 18,47 kroner, noe som den gang var en 36 prosent over sluttkursen på 13,5 kroner dagen før.

Siden den gang har aksjekursen falt betydelig og tirsdag ettermiddag handles Play Magnus til 11,82 kroner aksjen på Oslo Børs. I år er kursen ned 20 prosent og det siste året har den falt hele 53 prosent.