<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Frir til ny president – satser 3.400 milliarder

Flere av Sør-Koreas største konglomerater lanserer enorme investeringsplaner samtidig som landet har fått nye president.

Publisert 24. mai 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 336 ord
STORE INVESTERINGSPLANER: For Samsung Electronics, der Lee Jae-yong er nestleder i styret. Her taler han på en pressekonferanse tilknyttet forrige ukes besøk av USAs president Joe Biden. Foto: NTB

Samsung planlegger å øke sine investeringer med 30 prosent til 450.000 milliarder won (rundt 360 milliarder dollar) i løpet av 2026, hovedsakelig i halvledere og biolegemidler. 

I pressemeldingen som er omtalt av Bloomberg lover det sør-koreanske konglomeratet å skape 80.000 nye jobber i perioden.

Samsung er et av en håndfull såkalte «chaeboler» – store, familieeide konglomerater, som legger frem store investeringsplaner samtidig med at den nye presidenten, Yoon Suk Yeol, tiltrådte sin 5-årsperiode 10. mai. 

– Klassisk frieri

Yeol har ifølge nyhetsbyrået vært en fremtredende støttespiller for konglomeratene, og gjort dem til viktige byggesteiner i sine planer om økonomisk vekst for landet som også sliter med effektene av økt inflasjon, forstyrrelser i forsyningskjeder og krigen i Ukraina.

Tirsdag la nemlig Hyundai Motor, Sør-Koreas største bilprodusent, frem planer om å investere 63.000 milliarder won innen 2025 i områder som el- og hydrogendrevne biler, samt robot- og luftfartsteknologi. Samtidig vil handels- og kjemikaliegiganten Lotte Group spytte inn 37.000 milliarder won i alt fra hoteller, taxfree-butikker til hydrogen-kraftverk og utleie av elbiler.

– Det er klassisk måte for koreanske selskaper å fri til en ny president på. Investorer må sjekke hvorvidt de lovede investeringene faktisk blir gjennomført eller ikke, sier Park Ju-gun, leder for det Seoul-baserte forskningsinstituttet Leaders Index til Bloomberg.

Utvider kraftig

En god del av Samsungs investeringer vil sluses inn i Samsung Electronics – verdens største produsent av smarttelefoner, skjermer, minnebrikker og husholdningsapparater, som i fjor la frem planer om å investere 151 milliarder dollar i avansert minnebrikke-produksjon innen 2030.

Mye av dette vil gå inn i halvlederdivisjonen, som utvider kraftig i konkurransen med Intel og Taiwan Semiconductor Manufacturing om å lage minnebrikker for globale aktører som Nvidia og Qualcomm.

Av investeringene på 450.000 milliarder won vil 360.000 milliarder won investeres hjemme i Sør-Korea, og resten utenlands. Eksempelvis bygger Samsung Electronics for tiden en fabrikk for minnebrikke-produksjon i Texas, tilsvarende en investering på rundt 17 milliarder dollar.

Ifølge Bloomberg hyllet USAs president Joe Biden samarbeidet om sikring av forsyningskjeder da han i forrige uke besøkte Samsungs største minnefabrikk i Sør-Korea.