<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rigger seg for børs med milliardsalg

Visma selger IT-konsulentvirksomheten til svenske CVC Capital Partners for over 8 milliarder kroner.

Publisert 16. juni 2022
Oppdatert 16. juni 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 694 ord
SELGER IT-KONSULENTVIRKSOMHETEN: Visma. Foto: Visma

Etter det Visma omtaler som sterk interesse fra kjøpere over flere måneder, selges nå konsernets IT-konsulentvirksomhet til den svenske private equity-giganten CVC Capital Partners.

Virksomheten som selges har vært en del av Visma-divisjonen Custom Solutions.

Partene ønsker ikke å oppgi prisen, men kilder nær prosessen indikerer at den ligger rundt 800 millioner euro  tilsvarende 8,4 milliarder kroner etter dagens kurs.

Det er ingen lettvekter som nå har fått kloa i Visma-selskapet. CVC er blant verdens største investeringsselskaper og har rundt 125 milliarder euro under forvaltning.

Visma

  • Ledende tilbyder av programvare.
  • Ble tatt av børs i 2006.
  • Har 15.000 ansatte og 1,3 millioner kunder i fordelt i offentlig og privat sektor.
  • Er tilstede i Norden, Benelux, Sentral- og Øst-Europa og Latin-Amerika.
  • Omsetningen var på 22 milliarder i 2021.
  • Har John Fredriksens Aeternum Capital, Folketrygdfondet og Harald Høeghs Vind på eiersiden.

Høy interesse

Visma Custom Solutions har 2.500 ansatte, og kundebasen teller nå over 8.000. Det gjør selskapet til et av de største av sitt slag i Norden, og virksomheten er sammenlignbar med børsnoterte selskaper som Webstep og Bouvet – bare en god del større.

Veksten for konsulentvirksomheten som nå selges har vært på 22 prosent de seneste fem årene, og i fjor omsatte den for vel 3 milliarder kroner.

– Hvorfor selge noe slikt?

– Når noe går veldig bra så fatter andre investorer interesse for det. IT-konsulentvirksomheten har ikke vært ansett som en del av Visma kjernedrift, så da vi fikk spørsmål om vi ville selge, åpnet vi opp for diskusjoner og fant ut at CVC er en god eier for virksomheten, sier konsernsjef Merete Hverven i Visma.

– Hvor mange var det som ønsket å kjøpe selskapet?

– Vi har hatt flere interessenter. Utover det kan jeg ikke kommentere ytterligere, svarer Hverven hemmelighetsfullt.

Vil vokse

Vekst gjennom oppkjøp har vært en gjenganger i Visma de seneste årene. Hittil i år har 30 selskaper blitt slukt, mot totalt 42 i fjor. Hverven vil bruke pengene fra salget som nå gjøres til å vokse seg enda større.

– Vi har økt kjøpene gjennom pandemien fordi det vokste frem mange cloud-selskaper som passer vår strategi. Vi vil definitivt kjøpe flere selskaper i tiden som kommer, sier hun.

– Er det attraktiv prising i IT-sektoren om dagen?

– Det er store forskjeller innad i sektoren, men om du ser på utviklingen på Oslo Børs så har prisene i snitt gått ned, sier Hverven, og utdyper:

– Vi følger med på markedet. Priser går opp og ned. Vi gjør kjøp som vi mener er riktig for vår strategi. At man kan forvente en liten nedjustering på pris i tech-bransjen i disse tider, det kan man se av børsutviklingen.

– Så CVC har fått en god pris?

– Jeg kan ikke kommentere prisen, men vi ville ikke solgt om vi ikke var fornøyde.

– Har det vært press fra eiere og aksjonærer om å selge?

– Nei, det har det ikke vært. I dette tilfellet er det eksterne investorer som har tatt kontakt og vist interesse. Fordi det ikke er vår kjernevirksomhet, og vi er fornøyde med prisen, så endte vi opp med et salg.

FORNØYD: Konsernsjef Merete Hverven i Visma. Foto: Ivan Kverme

Børsnotering i sikte

Visma trekkes ofte frem som en het kandidat for Oslo Børs. Hverven har selv nevnt 2023 som et tidspunkt det kan skje – avhengig av kapitalmarkedene.

Planene om børsnotering står fortsatt, kan hun fortelle.

– På lang sikt er det nok riktig for Visma å gå på børs, både med tanke på hvor store vi allerede er og de vekstambisjonene vi har for fremtiden

Men tidspunktet er usikkert.

– Akkurat nå er det ustabile tider, men vi fortsetter å rigge selskapet for en potensiell børsnotering, slik at vi er klare når tidspunktet er riktig, sier hun.

Visma ville blitt en tungvekter på børs. Da Aeternum, Vind og Folketrygdfondet kom på eiersiden i fjor priset transaksjonen Visma til 165 milliarder kroner. Til sammenligning ble selskapet verdsatt til 45 milliarder kroner i 2017. 

– Hver aksjetransaksjon i Visma de siste årene er blitt gjort til en høyere pris enn den forrige, og så får vi se hva fremtiden bringer. Vi i ledelsen er mest opptatt av å videreutvikle selskapet og levere på den strategien som er lagt.

Visma fortsetter å vokse. De første fem månedene i år hadde selskapet en topplinjevekst på 17,8 prosent. Ifølge Hverven er også marginene solide, mens EBITDA-utviklingen er «veldig pen».