<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vaskehjelp på boks

Ecovacs sin nyeste rengjøringsrobot støvsuger og mopper og tømmer seg selv når den er ferdig. Den kan til og med snakke med deg hvis du er ensom.

Publisert 23. aug. 2022
Oppdatert 29. aug. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 653 ord
Ecovacs Deebot X1 Omni Foto: Ecovacs

Dagens vaskeroboter har både blitt flinkere og smartere, men problemet med de fleste er at når de er ferdige med å rengjøre, må de hentes inn, tømmes for støv og skitt. Og er du så heldig at du har en som vasker i tillegg, så er du sikkert kjent med at du må rense og bytte vann ved å fjerne og skylle en liten vanntank etter hver rengjøring.

Ecovacs nyeste vaskerobot Deebot X1 Omni er en helautomatisert løsning, som ved hjelp av en egen vaskestasjon gjør alt på ett sted.

Stor men stilren

Vaskeroboten fra Ecovacs tar opp ganske mye mer plass enn en tradisjonell robotstøvsuger, dette på grunn av den enorme basestasjonen, som med integrerte vanntanker, rengjøringssystem og støvpose, gjør den ganske massiv. (Dimensjonene 43 x 45 x 58 cm) Den har imidlertid et stilrent design. Både basestasjonen og støvsugeren er tegnet av den danske industridesigneren Jacob Jensen og vil passe inn i de fleste hjem.

Stor: Ecovacs Deebot X1 Omni tar opp ganske mye mer plass enn en tradisjonell robotstøvsuger, men har et stilrent design. Foto: Ecovacs

Oppsettet er enkelt. Etter å ha montert moppene og satt inn støvsugerpose, laster man ned Ecovacs-appen, hvor man lager en konto og kobler vaskeroboten på hjemmenettverket. Roboten laster automatisk ned oppdateringer og begynner å kartlegge huset ditt. Etter å ha rast rundt i huset en stund så tegner den opp alle rom og hindringer ved hjelp av AI- og 3D-sensorer. Det hele er veldig enkelt og går relativt raskt.

Når roboten er ferdig med å kartlegge huset ditt, så er det bare å fylle på vann i vanntanken og sette opp rutiner for når du ønsker at den skal vaske over gulvene. Når roboten er ferdig med runden sin, returnerer den automatisk til stasjonen for tømming, vask og automatisk tørking av moppehodene.

Overraskene god på hindringer

Det er ikke uvanlig at en robotstøvsuger kjører i én retning og setter seg fast i tepper eller krasjer med leker som ungene har glemt å plukke opp fra gulvet. Her overrasker X1 Omni. Ved hjelp av den samme sensoren som benyttes for å kartlegge huset i 3D, og ved hjelp av AI-teknologi, ser den hindringer og manøvrerer rundt gjenstander. Roboten klatrer fint over terskler og kommer seg lett opp på tepper, men en liten ulempe er at moppehodene må fjernes før roboten vil støvsuge teppene.

Skinnende rene gulv

Roboten er utstyrt med to roterende moppehoder som skrubber gulvet godt når den vasker. Moppene drar lett med seg skitt og matrester og etterlater seg rene gulv.

Roterende moppehoder: Deebot X1 Omni skrubber gulvet godt når den vasker. Foto: Michael Groth
Overvåkingskamera: Deebot X1 Omni er ustyrt med et høyoppløselig kamera i front, som fungerer som et overvåkingskamera. Foto: Michael Groth

X1 Omni er også ustyrt med et høyoppløselig kamera i front, som fungerer som et overvåkingskamera. Ved hjelp av appen kan du titte innom mens roboten vasker, eller sende roboten til det rommet du ønsker for å hilse på husdyrene dine ved hjelp av den innebygde mikrofonen. Du kan også styre roboten i den retningen du vil ved hjelp av styreknapper i appen. Kameraet fungerer også ypperlig når det blir mørkt.

Stemmestyring

Støvsugeren støtter i tillegg talekommandoer. Litt gimmick er det kanskje, men ved å si «Ok, Yiko», begynner vaskeroboten å lytte. Ved hjelp av talekommandoer kan man sende roboten rundt på bestemte oppdrag uten å måtte dra frem telefonen.

Stiv pris

Ecovacs Deebot X1 Omni er blant de aller dyreste støvsugerne på markedet, med en prislapp på nesten 12.000 kroner. Men med tanke på at dette er blant de første robotstøvsugerene som håndterer hele gulvrengjøringsprosessen og som virkelig frigjør brukere fra husarbeid, får man hva man betaler for.

Dette er ærlig talt et av de mest omfattende alt i ett-løsningene for rengjøring av gulv, og man kan nesten gå så langt som å kalle dette en vaskehjelp på boks.

Ecovacs Deebot X1 Omni

Fordeler:

  • Både vasker og støvsuger
  • Tømmer og rengjør seg selv
  • Lett å sette opp
  • Manøvrerer pent rundt gjenstander

Ulemper:

  • Dyr (Nesten 12.000 kroner)
  • Tar en del plass
  • Støvsuger ikke tepper om moppehodene er montert

Pris: ca. 12.000 kroner.