<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fant 20.000 ulovlige bassenger – tar til orde for forbud

Ved hjelp av kunstig intelligens har franske myndigheter funnet 20.000 ulovlige bassenger i landet.

Publisert 30. aug. 2022 kl. 10.17
Oppdatert 30. aug. 2022 klokken 13.45
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 313 ord
JAKTER BASSENG: Google og Capgemini har samarbeidet om en programvare som søker etter blant annet bassenger på flyfoto. Illustasjonsbilde: Dreamstime

I 2020 var det totalt 3,2 millioner private svømmebassenger i Frankrike. Så kom pandemien, og enda flere fikk lyst til å kunne ta seg et bad på egen eiendom.

Men det var det ikke alle som søkte om tillatelse for, skriver BBC.

Under et prøveprosjekt i ni av landets 101 regionsdepartementer ble det funnet over 20.000 ulovlig oppførte bassenger. Det har gitt 10 millioner euro i inntekter til den franske staten, tilsvarende 97,3 millioner norske kroner.

Utviklet av Google og Capgemini

Innen 2023 skal de resterende 92 regionene også får en sjekk. Myndighetene mener det kan føre til totalt 40 millioner euro i skatteinntekter.

Siden bassenger som regel øker verdien på eiendommen, har mange unnlatt å få økt eiendomsskatt. Ifølge fransk lov må folk søke om løyve før de får bygge basseng.

Et gjennomsnittlig stort basseng på 30 kvadratmeter blir beskattet med 200 euro i året, skriver Le Parisien.

TØRKE: Juli var den tørreste måneden i Frankrike siden mars 1961. I Aumelas i Sør-Frankrike har en skogbrann herjet. Foto: 253825389 © Ksese7 | Dreamstime.com

Det franske konsulentselskapet Capgemini og Google har utviklet programvaren, som fant bassengene på flyfoto ved hjelp av kunstig intelligens (AI). Deretter kryssjekker den om bassenget står i eiendomsregistrene.

Skattemyndighetene sier den etter hvert også kan brukes til å finne ulovlige tilbygg, terrasser eller lysthus, som også skal skattes på.

– Vi retter oss spesielt mot tilbygg på hus, som verandaer, sier visedirektør for offentlig finans Antoine Magnant ifølge BBC.

Vil forby svømmebassenger

Ifølge The Guardian har programvaren en feilmargin på rundt 30 prosent. Blant annet har den forvekslet et solcellepanel med et basseng, men teknologien er ikke ferdigutviklet ennå.

Denne sommeren har også vært uvanlig tørr for Frankrike. Lederen for partiet De Grønne har også tatt til orde for et forbud mot private basseng som følge av hetebølgen, som har ført til vannrestriksjoner i landet.

– Utfordringen er ikke å forby svømmebasseng, men å garantere for våre vitale vannbehov, sier Julian Bayou.