<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dette er nye iPhone 14 Pro

En ny dynamisk «leppe», alltid-på skjerm og kanskje bransjens beste kamera er noen av nyhetene i Apples nye toppmodell.

Publisert 8. sep. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 535 ord
NY IPHONE: Den nye iPhone 14 Pro er utstilt etter lanseringen onsdag kveld.  Foto: NTB/AP/Jeff Chiu

Apple presenterte onsdag kveld neste generasjon iPhone, som denne gang kommer i fire ulike modeller: Standardmodellene iPhone 14 og 14 Plus, og den oppgraderte varianten 14 Pro og 14 Pro Max på 6,1 og 6,7 tommer.

Apple er fortsatt «The iPhone Company», og selskapets store melkeku var på forhånd ventet å bli dyrere enn tidligere. Det skjedde ikke, og til gjengjeld kommer årets utgave med noen større oppgraderinger ikke sett på flere år.

Nye skjermfunksjoner

Blant de største endringene Apple gjør er at de for første gang, siden lanseringen av iPhone X i 2017, gjør om på skjermen og hvordan den fungerer.

En av de mest merkbare endringene i en telefon som designmessig ser temmelig lik ut som forgjengeren, er et «alltid-på» design.

Dette innebærer at du alltid kan se informasjon som dato, klokkeslett, temperatur og når solen går ned – selv når skjermen er låst og skrudd av.

Du kan selv bestemme hvordan låseskjermen ser ut, endre font og bestemme hva slags informasjon som skal vises.

LANSERING: Den nye skjermen til iPhone 14 Pro har fått navnet «Super Retina XDR», som Apple hevder har den høyeste maksimale utendørs lysstyrken på markedet. Foto: NTB/AFP

Når telefonen ligger med fronten ned, dempes funksjonen for å spare strøm, og Apple lover at strømbruken er såpass begrenset at det ikke påvirker batterikapasiteten nevneverdig.

Den andre store nyheten er at «leppen», nå kalt Dynamic Island, erstatter det sorte innhugget i skjermen hvor frontkameraet og sensorikk er plassert – noe Apple har fått mye tyn for de seneste årene. Inn kommer en pilleformet og dynamisk variant som delvis er skjult under skjermen og får flere anvendelige funksjoner.

Skjermen er ny, og har fått navnet Super Retina XDR, som Apple hevder har den høyeste maksimale utendørs lysstyrken på markedet på opptil 2.000 nits – dobbelt så lyssterk som iPhone 13 Pro.

48 megapiksler

Som vanlig dreier mye av interessen rundt en ny iPhone om hva Apple har fått til på kamerafronten. 

Hovedkameraet i iPhone 14 Pro og Max-utgavene har i denne omgang fått hele 48 megapiksler og en teknologi kalt «quad-pixel»-sensor.

Antallet piksler sier lite om kvaliteten, men det er en rekke forbedringer på programvaresiden som innebærer at telefonen setter sammen piksler for bedre resultat. Dette er kombinert med bedre prosessering, som skal ifølge selskapet gi langt høyere bildekvalitet enn tidligere. Spesielt i lite lys.

Basert på 13-modellens knallgode bilder vil det trolig være et av – om ikke det beste – kameraet på markedet.

APPLE-LANSERING: Den adm. direktøren Tim Cook fortalte hengivent om de nye produktene onsdag kveld i Apple Park, California. Foto: NTB/AFP

Lynrask

Verdt å nevne er også at modellens nye prosessor, kalt «A16 Bionic», skal ifølge selskapet være lynrask sammenlignet mange av konkurrentene, og sterk nok til å drive alle tyngre spill og apper. 

Den skal også være energieffektiv nok til at batteriet varer hele dagen.

Den nye chipen står også helt sentralt i muliggjøre både Dynamic Island (den nye «leppen») og kameraets bildeprosessering.

Ny nødhjelpsfunksjon

Utover nevnte funksjoner, kommer neste generasjon iPhone med en masse nye funksjoner og nyheter på programvaresiden. 

Nytt operativsystem (iOS 16), raskere 5G, et ny nødhjelpfunksjon som ved hjelp av et akselerometer registrerer g-krefter og tilkaller hjelp dersom du krasjer.

Telefonen kommer i fargene lilla, sølv, gull og «space gray» og skal være tilgjengelig for salg fra 16. september.

Pris:
– iPhone 14 Pro: 13.990 kroner

– iPhone 14 Pro Max 15.490 kroner