<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Må gi kjemperabatt i elendig marked

Intel siktet mot 50 milliarder dollar for sine selvkjørende biler, men ser ut til å måtte nøye seg med mindre enn 20 milliarder dollar. 

Publisert 18. okt. 2022 kl. 13.03
Oppdatert 18. okt. 2022 klokken 13.04
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 276 ord
MOT BØRS: Intels enhet for selvkjørende biler, Mobileye. Foto: Bloomberg

2022 har vært et magert år for børsnoteringer. Intel prøver likevel lykken med Mobileye Global, sin enhet for selvkjørende biler, men kilder med kjennskap til saken opplyser til Wall Street Journal at selskapet må kutte prisen betydelig.

Mobileye var opprinnelig ventet å lande en verdsettelse på rundt 50 milliarder dollar, men sikter ifølge kildene nå under 20 milliarder dollar og et mindre aksjesalg enn planlagt. Ved å selge færre aksjer til lavere kurser, håper selskapet og rådgiverne å piske opp interesse som kan løfte aksjen når handelen starter.

Utsatt «roadshow»

Likevel snakker vi om en av de største noteringene i et år der en rekke selskaper har avbrutt sine børsplaner. 

Samtidig har Mobileye utsatt lanseringen av sitt «roadshow» for investorene med én dag til tirsdag, i håp om at mandagens kraftige Wall Street-opptur kan være starten på en stigende trend – og et mer investorvennlig klima før debuten som fortsatt er planlagt til 26. oktober.

Intel, som søkte om notering for Mobileye i september, ventes å komme med detaljer om den nye prisingen på tirsdagens lansering.

Elendig klima

Galopperende inflasjon og renter, resesjonsfrykt og kraftig fallende aksjekurser – især for teknologisektoren Mobileye selv er en del av, har forsuret det amerikanske noteringsmarkedet.

Tall fra Dealogic viser at markedet går mot et av sine verste år noensinne målt, med det laveste beløpet som er hentet inn fra noteringer siden 1995 eller tidligere. Det hjelper ikke på stemningen at de fleste selskapene som gikk på børs i 2020 og 2021 nå handles under børsintroduksjonskurser.

Alle de tre nøkkelindeksene i USA er inne i såkalt «bear market»-territorium, det vil si at de har falt minst 20 prosent fra en nylig høyeste-notering.