<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Berkshire advarer mot kryptonettsted

Warren Buffett har tidligere gått hardt ut mot kryptovaluta. Nå går selskapet hans ut og advarer mot et kryptovalutanettsted som bruker Berkshire Hathaway-navnet.

Publisert 20. nov. 2022
Oppdatert 20. nov. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 402 ord
SKEPTISK TIL KRYPTO: Warren Buffett har aldri lagt skjul på sin skepsis ovenfor kryptovaluta, og er nok ikke fornøyd med at Berkshire Hathaway-navnet brukes til kryptohandel.  Foto: Bloomberg

Warrens Buffetts Berkshire Hathaway sendte fredag ut en advarsel til investorer om at de ikke har noen tilknytning til et meglernettsted for kryptovaluta som bruker Berkshire Hathaway-navnet.

«Enheten som har denne nettadressen har ingen tilknytning til Berkshire Hathaway eller dets styreformann og administrerende direktør, Warren E. Buffett», sier Berkshire i en uttalelse, som opplyser at de fikk vite om nettstedet berkshirehathawaytx.com fredag ​​ettermiddag.

Oppga feil navn

Kryptonettstedet beskriver blant annet selskapets operatør som en Texas-basert megler som ble grunnlagt i 2020 for å gi investorer «en mulighet til å oppnå en fullstendig inntekt passivt fra investering i gruvedrift til kryptovaluta».

Videre hevder nettstedet at de er regulert USA, Storbritannia, Kypros og Sør-Afrika, men bruker feil navn på to myndighetsregulatorer, skriver Reuters.

Formue på 108 mrd. dollar

Det er en kjent sak at Buffett lenge har vært skeptisk til kryptovaluta. Og «orakelet fra Omaha» kalt i 2018 bitcoin for «rottegift opphøyd i andre» (rat poison squared).

Buffet, som for tiden er rangert som verdens femte rikeste mann av Forbes med en formue på 108,2 milliarder dollar, har drevet Berkshire Hathaway siden 1965. Det Omaha-baserte konglomeratet har over tid kjøpt seg opp i mange selskaper, og eide per 30. september aksjer for mer enn 306 milliarder dollar.

Søkte om konkursbeskyttelse

Kryptovaluta har igjen fått kastet mistenksomme blikk mot seg i det siste etter at kryptobørsen FTX kollapset og søkte om konkursbeskyttelse. Dette gjorde at grunnlegger og nå avgått konsernsjef Sam Bankman-Fried har tapt nesten hele formuen på 16 milliarder dollar. 

I tillegg har flere investorer den seneste uken gått til søksmål mot FTX-grunnleggeren og flere kjendiser som har promotert kryptobørsen hans, som NFL-legenden Tom Brady og Seinfeld-skaper Larry David.

Investerte 41 milliarder i Taiwan

Men Berkshire Hathaway har ikke bare sittet stille i båten i det siste. På tirsdag ble det kjent at Buffett og co hadde kjøpt seg stort inn i den taiwanske halvlederprodusenten Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC). TSMC lager halvledere til IT-giganter som Apple, Qualcomm og Nvidia. 

Dette gjorde at også det norske selskapet Nordic Semiconductor steg et par prosent på børsen her hjemme. 

Orakelet fra Omaha hadde i lang tid et skrått blikk på teknologiaksjer, men valgte til slutt å investere i Apple rundt 2016. Siden den gang har aksjen steget over 360 prosent. Før tech-nedturen, som har vart stort sett hele 2022, var fasit 470 prosent opp fra første kjøp.

Nå sitter Berkshire på enorm urealisert gevinst i Apple med sin beholdning til en verdi av 126,5 milliarder dollar, ifølge Financial Times.