Arctic-analytiker: – Ser flere triggere for Telenor

Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities mener rykter om Axiata og Telenor Norges splitt ikke er priset inn i fredagens hopp i aksjekursen.

TELENOR SKAL VIDERE OPP: Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities har kjøpsanbefaling og kursmål 190 kroner for Telenor. Hun tror aksjen skal videre opp etter kurshoppet på 4,5 prosent til 168 kroner fredag. Foto: Iván Kverme

Telenor-aksjen fløy 4,5 prosent til 168 kroner fredag etter at rykter svirret i en artikkel på Bloomberg og nyheter traff markedet torsdag kveld.

– Rykter om Axiata og nyheten om å skille ut infrastrukturen i selskapet bidro til hopp i Telenor-aksjen, sier Henriette Trondsen i Arctic Securities til Finansavisen.

– Ikke priset inn

Analytikeren har en kjøpsanbefaling og et kursmål på 190 kroner for Telenor. Hun tror det er mer å hente i telekomaksjen.

– Ryktene om Axiata og Telenor Norges splitt av et infrastrukturselskap er ikke priset inn i fredagens kurs, sier Trondsen.

Jeg ser flere triggere for Telenor-aksjen. Vi må undersøke om det er hold i ryktene om Axiata
Henriette Trondsen, Arctic Securities

– Kursmålet ble satt i høst, og jeg kommer ikke til å endre det etter ryktene. Vi vet ikke om det stemmer, legger hun til.

Nye rykter fyrer opp

Arctic-analytikeren mener Telenor har åpnet flere muligheter for at børsoppturen kan fortsette.

– Jeg ser flere triggere for Telenor-aksjen. Vi må undersøke om det er hold i ryktene om Axiata.

Før jul var Telenor i samtaler med Malaysias største mobiloperatør om en sammenslåing.

– Jeg var veldig skuffet da dealen ikke gikk igjennom. Det ville gitt synergier på kostnadssiden for Telenor, sier Trondsen.

RYKTER OM MEDVIND IGJEN: Telenor opplevd sterk motvind i fjor da Axiata-bruddet var et faktum og Telenor-aksjen falt kraftig på børsen. Nå har en Bloomberg-artikkel satt fart i rykter om at Telenor kan kjøpe Axatia-aksjer gjennom formuesfondet Khazanah. Foto: NTB Scanpix

Etter Telenors forrige fusjonssamtaler med Axiata, som ifølge analytikeren ville skapt et sterkt synergipotensial verdsatt til 5 milliarder dollar og opsjon på et børsnotert tårnselskap, utelukket partene «en potensiell fremtidig transaksjon» eller delvis avtale.

Den første store nyheten som ga hopp i Telenor-aksjen fredag, var derfor en overraskende Bloomberg-artikkel torsdag kveld som ga nytt håp gjennom rykter om et forestående Axiata-kjøp.

Angivelig skal Telenor og formuesfondet Khazanah være i tidlige stadier om å se på flere scenarioer. Blant ryktene er muligheten for at Telenor kjøper 37 prosent av fondets eierandel i Axiata.

– Selv om jeg ikke ser tegn til at det ligger noe i ryktene, ser jeg likevel potensial for at Telenor kan utforske deling av tårn og nettverk i Asia, sier Trondsen.

Tårn høyere priset

Den andre store nyheten som var interessant, var at Telenor Norge splitter selskapet i to ved å etablere et infrastrukturselskap ved navn Telenor Infra. Konsernet flytter eiendoms-, radio- og bredbåndsnettet over i Telenor Infra fra og med i år.

Tårnselskaper prises to til tre ganger høyere enn telekomselskapene på børsen
Henriette Trondsen, Arctic Securities

– Det er nytt at Telenor flytter tårn og eiendom ut av selskapet, selv om det burde være delvis ventet etter kommentarer fra ledelsen i fjor, sier Trondsen.

Hun mener etablering av et selskap for passiv infrastruktur er positivt for aksjen.

– Tårnselskaper har fått en høyere reprising. De prises to til tre ganger høyere enn telekomselskapene på børsen.

– Jeg tror de for det første ønsker å effektivisere tårnporteføljen og synliggjøre verdiene i den. På sikt ser jeg ikke bort fra at de ønsker å selge deler av den, men beholde en majoritetsandel.

For eiendomsporteføljen tror analytikeren at Telenor ser på avtaler om salg og tilbakeleie.

– Jeg tror de vil selge eiendommene og leie dem tilbake. Det kan frigjøre kapital for Telenor.

Krutt i kapitalmarkedsdagen

Trondsen mener Telenor nå fremstår som attraktivt verdsatt og rigget optimalt for fusjoner og oppkjøp.

– Kapitalmarkedsdagen 3. mars kan bli en katalysator for aksjen. Jeg tror vi vil få mer informasjon om finansielle mål, planer for 5G og strukturelle muligheter for eiendomsporteføljen eller infrastrukturen.

Analytikeren ser også en mulighet for at Telenor kan komme med nyheter om at selskapet fortsetter tilbakekjøpsprogrammet.

– Det vil i så fall ikke være ventet i markedet da Telenors gjeldsgrad er på linje med guidingen. Vi skal ikke se bort fra at de annonserer at de fortsetter tilbakekjøpsprogrammet av aksjer og øker målet for gjeldsgrad som ble satt før oppkjøpet av den finske mobiloperatøren DNA.

Trondsen tror også utrullingen av 5G får et stort fokus på kapitalmarkedsdagen.

Kapitalmarkedsdagen 3. mars kan bli en katalysator for aksjen
Henriette Trondsen, Arctic Securities

– Mange investorer frykter 5G-kostnader, men vi tror Telenor gradvis vil rulle ut 5G. Mye vil selvfølgelig avhenge av hva de må betale i spektrumkostnader, men det er mer spektrum tilgjengelig i 5G enn tidligere.

USA og Kina ligger foran Europa på utrulling av 5G, delvis da man har fått lov til mer konsolidering av telekomoperatører.

– Europa ligger bak på utrulling av 5G etter restriksjoner om å slå sammen selskaper. En trigger for sektoren kan være at konkurransemyndighetene i Europa åpner opp for konsolidering av selskaper for å gjøre investering i 5G mer lønnsomt, sånn at ikke Europa får en teknologisk ulempe.