Ice har falt 25 prosent mens børsen har steget 15

Bunnen har igjen falt ut av telekomaksjen Ice. For mens DNBs Frank Maaø og Paretos Christian Myklebust spår aksjen kraftig opp, kollapser aksjen.

NEDTUR PÅ BØRS: Adm. direktør Eivind Helgaker i Ice trenger kunder som bruker telefonene sine mer. Foto: Iván Kverme

Mobilselskapet Ice må øke markedsandelen kraftig, samtidig som det må hente ut større inntekter pr. kunde. En umulighet? Aksjemarkedet synes å tro det. For børskarrieren har vært en eneste stor nedtur for Ice.

Det startet allerede før selskapet var på børs. Gråmarkedet priset Ice til 13 milliarder kroner, men børsen ville ikke engang være med til en prising i området 5,1 til 7,3 milliarder, tilsvarende 40 til 58 kroner før jul 2018.

Deretter måtte kursen kuttes til 20 kroner for at selskapet skulle få inn 1,5 milliarder – halvparten av kapitalbehovet.

Jeg har ingen god forklaring på kursfallet
Christian Myklebust, Pareto Securities

Positive analyser

Etter børsnoteringen i mai i fjor, stabiliserte Ice-aksjen seg opp mot 25 kroner, men deretter har aksjen bare falt og falt, og fredag dundret aksjen ned i 18 kroner. 

I samme periode har børsen steget 15 prosent.

Kursfallet har skjedd mens de to analytikerne som følger Ice har spådd aksjen kraftig opp. DNB Markets-analytiker Frank Maaø rykket i november ut med en analyse som spådde Ice i 32 kroner. Likevel falt aksjen.

I desember rykket Paretos Christian Myklebust ut med en enda mer optimistisk analyse. Han spådde aksjen i 45. Bare for å oppdage at kursen gjorde nok et dykk ned. De to analytikerne forstår ingenting av kursfallet.

– Ingen god forklaring

– Jeg har ingen god forklaring på kursfallet, men det er lite likviditet i Ice-aksjen. Vi ser imidlertid verdien i caset på lang sikt, og har kursmål på 45 kroner, sier Christian Myklebust i Pareto Securities til Finansavisen.

– Vi har ikke sett noen grunn til å endre vårt syn. Estimatene er like. Selskapet har nådd 10 prosents markedsandel av mobilkunder, og er i rute til å nå det de har sagt. På mellomlang sikt ser vi for oss at de klarer å øke markedsandelen av mobilkunder opp til 20 prosent, og har en forventning om at de skal ta en større andel i segmentet av kunder med høyt dataforbruk, slik at de kommer opp mot en gjennomsnittlig inntekt pr. kunde på nivå med der Telia ligger i dag.

– Ice har også kommet med nye produkter som er rettet mot segmentet av kunder med høyt dataforbruk, noe vi mener kommer til å dra gjennomsnittlig inntekt per kunde opp, samtidig som skalafordelene i telekom vil slå ut på marginene, sier Myklebust.

Det kan fort snu, så vi tror Ice er interessant og at det er en spennende aksje på disse nivåene
Frank Maaø, DNB Markets

Utfordringen

Også Maaø skylder på lav likviditet når han skal forklare hvorfor Ice-aksjen ikke har gått i den retningen han forventet.

– Det er lite volum i aksjen, så man får lett slike kursutslag, sier Maaø.

HAR TROEN: – Vi tror Ice er interessant og at det er en spennende aksje på disse nivåene, sier Frank Maaø i DNB Markets etter at Ice-aksjen har falt kraftig. Foto: Ivan Kverme

Men aksjekursfallet fremstår ikke som noe blaff. Ice har falt jevnt fra 25 kroner i august til 18 kroner fredag.

– Selskapet har fått sine første 10 prosents markedsandel ved hjelp av lavinntektskunder som kjøper abonnement på nett med mindre datapakker. Utfordringen er å nå 20 prosent samtidig som de skal øke inntekten pr. kunde. 

– For å gjøre det, må de komme inn på mellom- til høyinntektsmarkedet, som nås gjennom salg av telefoner i butikk. Det selges i Norge med Telenor Swap eller Telia Switch. Ice har først i det siste fått på plass sitt svar på disse produktene, Ice Mobilbytte, gjennom Elkjøp og Power, samt en Apple-avtale. Det gjør at de i 2020 ligger an til å ta neste steg i riktig kundesegment, sier Maaø.

Må kutte kapitalbehov

– «Seeing is believing» hos investorene, og når selskapet heller ikke er fullfinansiert etter at det ikke fikk hentet all kapital det skulle i fjerde kvartal 2018 og i starten av 2019, har det jobbet med å redusere fundingbehovet.

– Det er ingen tvil om at Ice har en strukket balanse og at det har behov for egenkapital. Det ligger som en klam hånd over kjøpsinteressen. Investorene trenger et operasjonelt bevis før de vil bidra til å stille opp i en emisjon. Men det kan fort snu, så vi tror Ice er interessant og at det er en spennende aksje på disse nivåene, sier Frank Maaø.