– Jeg ville ikke kjøpt aksjen

Telekomutfordreren Ice leverte et positivt justert driftsresultat for andre gang i år. Men Arctic-analytiker Henriette Trondsen er likevel lunken, og ber investorer skygge banen før selskapet er ferdig finansiert for vekst.

VOKSER RASKT: Analytikere ser for seg at adm. direktør Eivind Helgaker i Ice må hente inn opptil 750 millioner.  Foto: Ivan Kverme
Telekom

– Jeg ville ikke kjøpt aksjen før de får bedret den finansielle situasjonen, sier Henriette Trondsen i Arctic Securities.

Selv om Ice ikke helt er i ferd med å «ta en Norwegian», vokser selskapet likevel relativt raskt. Og uten å ha en annonsert plan på hvordan utbyggingen av mobilnettet skal finansieres, ser ikke Trondsen noen andre alternativer enn at det må gjøres grep for å få på plass kapitalen.

– Det kommer en refinansiering av lånene og en emisjon i løpet av et år, tror jeg, sier hun.

Refinansiering av obligasjonslån

I andre kvartal installerte Ice 232 nye basestasjoner, og har til nå satt opp 354 nye bare i år. Det gir naturligvis en økning i datatrafikken fra egen nett, som steg til 84 prosent. Samtaler i Ice-nettet steg fra 37 til 43 prosent.

– Det koster å bygge ut nettet deres gjennom investeringer i basestasjoner og for å ta markedsandeler, minner Trondsen om.

Hun fortsetter:

HOLD: Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities. Foto: Foto: Iván Kverme

– Det viktigste er at ICE nå får refinansiert lånene sine på grunn av økende kupongrenter. Deretter tror jeg også de kommer til å hente egenkapital gjennom en emisjon.

– Hvor mye?

– Med tanke på utbyggingen av nettet for å nå sin egen målsetting ligger jeg inne med 750 millioner kroner i ny egenkapital.

– Men det beste hadde vært om konsernet hadde fått til en større refinansiering av hele gruppen. Jeg tror de først og fremst kommer til å refinansiere obligasjonene i første omgang, siden disse har økende kupongrenter i tiden som kommer.

«Trygge» på 20 prosent

Under selskapets kvartalsrapportering for andre kvartal i forrige uke var konsernsjef Eivind Helgaker tilfreds med at Ice leverte et positivt justert driftsresultat, for andre kvartal på rad, med 2 millioner kroner. I den samme perioden i fjor var tallet minus 46 millioner kroner.

«Inntektene fra mobilmarkedet beløp seg til 379 millioner kroner i andre kvartal, en vekst på 19 prosent sammenlignet med fjoråret,» sa Helgaker under presentasjonen.

Samtidig har Ice nå en markedsandel på 10 prosent i det norske markedet, og står fast ved målsettingen om å doble denne.

«Vi er trygge på at vi kommer til å nå målet om en markedsandel på 20 prosent på mellomlang sikt,» sa Helgaker.

Men Trondsen er ikke like overbevist om at det blir like enkelt.

– Selv om de har lykkes i å vokse til en 10 prosents markedsandel, har ICE for ambisiøse mål, sier hun.

Tror konkurrentene vil svare

For Ice ønsker å øke gjennomsnittsinntekten ved å få en større markedsandel innen dyrere mobilabonnementer, samtidig som at det skal øke markedsandelen fra 10 til 20 prosent.

– Siden de primært har en posisjon på privatmarkedet, tror jeg ICE` egne mål er for ambisiøse.

– Og jeg ligger inne med lavere vekst i både ARPU og abonnementer enn det selskapet selv guider, sier analytikeren.

Hun fortsetter:

– Hvis Ice øker markedsandelene tror jeg Telia, og deretter Telenor, kommer til å svare gjennom lavkostmerkene sine.

Det at Ice har støtte fra konkurransemyndighetene, blant annet gjennom utsatte spektrumbetalinger, er ifølge Trondsen positivt.

– Men det løser ikke situasjonen deres, sier hun.

Arctic opererer med en hold-anbefaling på Ice-aksjen, med et kursmål på 20 kroner.

ice
ice group
eivind helgaker
arctic securities
henriette trondsen
Nyheter
Telekom
Børs