– Brukt krisen godt og kommet styrket ut

Telenor har igjen klart å lokke til seg flere abonnenter og øke salget av nye tjenester i Norden, som ga ny milliardvekst. Det gir fart i investeringene og 5G-utrullingen.

FORNØYD MED 2020: Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor oppnådde for andre kvartal på rad milliardvekst da han oppsummerte fjerde kvartal tirsdag. Her fra en tidligere kvartalsfremleggelse.  Foto: Eivind Yggeseth
Telekom

– Kvartalet og hele året var solid. Vi har hatt masse usikkerhet og blitt truffet av corona, spesielt for roaming i Norden og stengte markeder i Asia. For året ser man et fall i abonnements- og trafikkinntekter på 2 prosent, men vi bestemte oss tidlig for å få fart på digitaliseringsprosessen og har greid å oppnå et driftsresultat (organisk EBITDA) som har økt med 2 prosent, sier konsernsjef Sigve Brekke i Telenor til Finansavisen.

Telenor  oppnådde en EBITDA før av- og nedskrivninger og andre poster på 13,512 milliarder kroner i fjerde kvartal i fjor. Resultatet var svakt lavere enn analytikernes forventninger om 13,771 milliarder. Det var likevel solid vekst sammenlignet med 11,882 milliarder i fjerde kvartal i 2019. Telenor leverer dermed milliardvekst to kvartaler på rad.

Opptur for aksjen

Markedet tok vel i mot rapporten og sendte Telenor-aksjen opp rundt 2,5 prosent etter Oslo Børs åpnet. Ved 15.30-tiden tirsdag lå aksjen an til en oppgang på 2 prosent og ble handlet rundt 144 kroner. 

Frank Maaø i DNB Markets mener også at Telenor-rapporten er positiv.

KJØPSANBEFALING: Frank Maaø i DNB Markets har kursmål 190 kroner på Telenor-aksjen. Foto: DNB

– Tatt i betraktning de svake rapportene fra datterselskapene i Asia, som allerede var ute i forrige uke, ser vi at rapporten i seg selv kom inn på den svakt positive siden om man ser på den løpende takten i inntjeningen, sier Maaø i DNB Markets.

– Det kanskje mest interessante er hvor tydelige ledelsen nå er på at man aktivt jobber med strategiske og strukturelle grep som kan både være verdiskapende og samtidig redusere risikoen i Asia, men også i Norden, legger DNB-analytikeren til.

Nye tjenester i Norden

Telenor-sjefen mener en organisk EBITDA-vekst på 2 prosent i 2020 viser at selskapet har klart å finne nye muligheter for å skape lønnsomhet under pandemien. 

– Vi har brukt coronakrisen godt og komme styrket ut av året. Krisen har gitt fart i digitaliseringsprosessen og gitt oss muligheter til å kutte kostnader og øke lønnsomheten. Derfor øker vi også investeringene, sier Brekke.

Telenor

(Mill. kr)4. kv./204. kv./19
Driftsinntekter30.94931.737
EBITDA før poster13.51211.882
Resultat før skatt10.1605.622
Resultat etter skatt8.5132.709

I Norden har covid-19 hatt begrenset effekt utover roaming. Norge utmerker seg som det sterkeste markedet, hvor veksten i abonnenter og trafikk økte med 1,1 prosent i fjerde kvartal.

– Norge er spesielt sterkt. Til tross for inntektsbortfall på 300 millioner kroner på roaming og 700 millioner på kobber, øker vi samtidig inntektene med 2 milliarder for nye tjenester, sikkerhet og forsikring.

– Vi ser verdiskapende vekst i Norge. Veksten fra nye tjenester veier opp for bortfallet av inntekter fra roaming og kobberbaserte tjenester.

Øker investeringene

I fjor tok Telenor flere grep for å møte pandemien. Et av dem var å kutte investeringsbudsjettet fra rundt 15 til 13 prosent, målt mot driftsinntektene og fratrukket utgifter til mobilfrekvenser og spektrum.

Økt lønnsomhet i 2020 gjør at Telenor igjen øker de driftsmessige investeringene i år. Selskapet guider abonnements- og trafikkinntekter og EBITDA rundt samme nivå som i fjor. Investeringene økes til mellom 15 og 16 prosent av salgsinntektene.

– Vi vil prioritere vekst, modernisering og samfunnsansvar i år. Det er full fart innenfor 5G og fiber i de nordiske landene. Blant prioriterte investeringer er utrullingen av 5G i Norden, sier Brekke.

– Er coronausikkerheten i Asia «bakt inn i» guidingen?

– Ja, det er den, og derfor sier vi omtrent de samme inntektene og driftsresultatene som i fjor. Roaminginntektene kommer neppe tilbake i 2021. Vi er usikker på den andre bølgen i Asia og hvordan den kommer til å utvikle seg, svarer Brekke.

Variert i Asia

De asiatiske datterselskapene rapporterte svakere resultater enn ventet i forrige uke.

– Noen tegn til bedring inn i første kvartal? 

– I de tre landene Thailand, Malaysia og Bangladesh, hvor selskapene er børsnoterte, treffes vi fortsatt av at landene er stengt for turister og migrantarbeidere, som ikke kjøper våre tjenester.

Telenor-sjefen ser derimot bedring i de asiatiske landene som ikke har like strenge restriksjoner.

– Bangladesh, Pakistan og Myanmar er derimot ikke stengt, og der kommer inntektene tilbake.

Mandag ble Telenors mobilnettverk i Myanmar stengt ned etter et militærkupp som satte landets folkevalgte regjering på sidelinjen.

– Nettet er oppe igjen og vi betjener kundene våre som normalt, opplyser Brekke.

Utbyttedryss

I tråd med selskapets utbyttepolitikk foreslår styret et ordinært utbytte på 9,00 kroner pr. aksje for 2020, en økning på 30 øre fra 2019. For 2020 drysser dermed Telenor 12,6 milliarder kroner i utbytte over aksjonærene, hvor staten mottar 54 prosent.

Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities mener Telenors utbyttepolitikk gjør aksjen attraktiv. 

LIKER TELENOR: Henriette Trondsen i Arctic Securities har kursmål 175 kroner på Telenor-aksjen. Foto: Aleksander Ragnvaldsen

– Utbytte var på linje med forventningene, som gir en 6 prosents direkteavkastning og er attraktivt i dagens lavrentemarked, sier Trondsen i Arctic Securities.

Med utbyttet for 2020 har Telenor utbetalt 85 milliarder kroner til aksjonærene de seneste fem årene.