<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Telenor med 5G-plan for 2022: Inntil 2.500 basestasjoner skal oppgraderes

De norske teleselskapene er i full fart med å rulle ut neste generasjons mobilnett. Telenor presenterte tirsdag 5G-planene sine for 2022.

Publisert 29. sep. 2021
Oppdatert 30. sep. 2021
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 588 ord
Mobilmast Telenor Svalbard Foto: Einar Jenssen / Telenor

Telenor hadde tirsdag invitert pressen til en oppdatering om selskapets 5G-utrulling. 

Både Telia og Telenor er i full gang med å ruste opp de norske mobilnettene til neste generasjons teknologi. Konkurrenten Ice planlegger også å rulle ut 5G i sitt nett etter hvert.

Teknologidirektør Ingeborg Øfsthus i Telenor Norge kunne fortelle at selskapet så langt i år har oppgradert 1.000 basestasjoner i Norge – slik at de enten har fått 5G eller er klargjorte for det.

– Neste år har vi planer om å oppgradere opp mot 2.500 basestasjoner til. Det er en enorm takt i utbyggingen vår og det er en enorm jobb som gjøres, sier Øfsthus.

Telenor opplyser selv at de har over 7.500 basestasjoner totalt i Norge. Innen 2024 skal alle være oppgradert.

Oppgraderingen av basestasjoner neste år vil skje i alle regioner av landet.

Før sommeren 2022 får en rekke steder langs kysten oppgradert nett, inkludert Hvaler og Tønsberg-området. Så følger en rekke fjellsportssteder til høsten for å være klar til vinteren 2022/2023.

Stadig flere har 5G-telefon

Teknologidirektøren kunne også fortelle at stadig flere nordmenn har skaffet seg 5G-telefon:

– Vi begynner å nærme oss en halv million terminaler (mobiler og modem, journ.anm.) som er 5G-kompatibelt i nettet vårt. Det har gått fort, sier hun.

Selv om 4G-nettene i Norge i dag klarer å levere ut store datamengder til brukerne, så har 5G noen fordeler for både teleselskapene og kundene:

  • Det gir enda høyere hastigheter
  • Responstiden i nettet er dramatisk forbedret
  • Nettet kan (etter hvert) deles i ulike skiver eller lag, slik at for eksempel nødetater kan ha sine egne reserverte kanaler

Nye løsninger og bedre beredskap

I tillegg til å gi mobilbrukerne mer fart og kapasitet, tas det også grep for å levere nye løsninger som skal sikre oppetid og løsninger som passer bedriftene.

Telenor ruller ut det som kalles dobbel linjeføring utover i nettet. Slik at hvis det er et fiberbrudd eller feil med en sentral, så kan som regel basestasjonene kommunisere med kjernenettet via en alternativ fiberkobling.

Ifølge Telenor unngår man rundt 80 prosent av nedetiden på basestasjonene som skyldes feil som dukker opp – enten det er snakk om brudd i en fiberkabel eller ulike feil ved sentraler.

På toppen av investeringen i dobbel linjeføringen kommer hele det enorme kobbersaneringsprosjektet, der Telenor jobber med å fjerne det gamle kobbernettet og erstatte det med fiber- og mobilløsninger.

– Det er 150 kommuner der vi i tillegg går spesifikt inn for å støtte omleggingen fra kobber, sier Øfsthus.

Kommer med private mobilnett til høsten

Birgitte Engebretsen, leder for bedriftsmarkedet i Telenor Norge, kunne også fortelle at det kommer en rekke bedriftsrettede tjenester fremover i takt med 5G-utbyggingen.

– Vi kommer i høst til å lansere tjenester innen «Edge Computing» og private mobilnett «on premise», altså plassert ut hos kundene.

Deretter kommer skyløsninger under Edge Computing og etter hvert også de skivedelte nettene, forklarte hun videre.

Edge Computing er begrepet som brukes for å beskrive distribuert databehandling. Fremfor at dataene genereres hos en bedrift og deretter sendes langt avgårde til en skyløsning, så plasserer man ut lagring- og prosesseringskapasitet i nettet nærmere sluttbrukeren.

På den måten kan man få raskere respons og spare båndbredde. Et eksempel på dette er Netflix, som har servere med innholdet sitt plassert rundt hos ulike nettleverandører, slik at brukerne risikerer mindre hakking når det er stor trafikk på internett ellers.

Private mobilnett kan enten innebære helt lukkede løsninger eller hybridløsninger som bruker det vanlige mobilnettet. Løsningen går ut på at bedrifter med spesielle behov kan få satt opp egne skjermede mobilnett, for eksempel ved industriområder eller på sykehus.

Telenor ligger dermed et halvt års tid bak Telia, som lanserte private mobilnett som løsning i mars.