FINNER KABLER OG PENGER: Geomatikk finner nedgravde kabler med stadig høyere presisjon, hvilket kunder som Telenor og Telia ønsker å betale mye for. Nå går de til utlandet med suksess. Foto: Geomatikk

Tidligere aksjemegler Ketil Sandhaug kjøpte Geomatikk fra Telenor-eide Bravida. Nå tjener selskapet 77 millioner på påvisning av kabler i bakken før gravearbeider

TJENESTER: Tidligere aksjemegler Ketil Sandhaug gjør kjempesuksess med Geomatikk etter å ha kjøpt virksomheten av Telenor-eide Bravida.

Ketil Sandhaug var en av de smarte børsguttene fra 1990-tallet, gjerne nevnt i kretsen rundt folk som Øystein Stray Spetalen. Han hadde gått skolen fra NHH via aksjemeglerjobb i dengang Norden Securities før han startet som investor.

I 2005 hadde Telenor-eide Bravida Geomatikk en avhendningsprosess der Sandhaug og Knut Bratsberg fikk kjøpe selskapet som har både teknologi og drift knyttet til påvisning av kabler i bakken før gravearbeider.

Da omsatte selskapet 150 millioner og tjente rundt 10. Etter noen tyngre år har butikken skutt voldsomt fart.

På to år er omsetningen økt fra 410 til 664 millioner, og i fjor nær doblet resultatet seg til 77 millioner.

Sandhaug er styreleder og eier 75 prosent av selskapet, mens Bratsberg er daglig leder og eier 25 prosent.

Går utenlands

– Veksten fra 2017 til 2018 skyldes at vi ser effekten av store investeringer vi har gjort i Sverige samtidig som etableringen i Finland belastet regnskapet i 2017, sier Bratsberg.

KRAFTIG VEKST: Geomatikk-sjef Knut Bratsberg inspiserer hvordan selskapets teknologi påviser kabler i bakken. Her sammen med Tore Blekastad og Eldar Brenden. Foto: Henrik Charlesen

Sverige-satsingen utgjorde 65 millioner kroner, mens Finland har bidratt med 20 millioner og nærmer seg overskudd.

– Vi ser også på å gå inn i andre markeder som Danmark og Storbritannia. Da vil vi få nye slike løft, sier Bratsberg.

– Det normale er at vi får de største teleaktørene eller energiselskapene som kunder, hvilket drar med seg mye omsetning, legger han til.

Geomatikk har som formål å beskytte nedgravd infrastruktur som strøm- og internettkabler i forbindelse med gravearbeider. Dette gjøres ved hjelp av svært nøyaktige GPS-er og andre måleinstrumenter som sonder som sender elektromagnetiske bølger.

– Vi er veldig stolte

Selskapet har ikke bare utviklet teknologien, men driver også ute i felt hvorpå det oppdateres kart og annen informasjon til en operasjonssentral.

– Hver transaksjon er ikke komplisert, men vi gjør 1,4 millioner av dem i året, og da er det komplisert å håndtere. Vår suksess skyldes at våre kunder i Norge, Sverige og Finland sier vi er langt fremme i forhold til andre og at mengden skader er redusert mer enn 25 prosent. Det er vi veldig stolte av, sier Bratsberg.

Geomatikk

(Mill. kr)20182017
Driftsinntekter664,3571,8
Driftsresultat78,140,5
Resultat før skatt77,340,8
Årsresultat57,428,2

Valgte NHH fremfor sleggekast

Den stoltheten deler hovedeier Ketil Sandhaug som likevel ikke ønsker å la seg avbilde. Siste gang han stilte opp for en pressefotograf var tidlig på 1980-tallet da han som liten og lett sleggekaster hevdet seg i Norgestoppen i juniorklassen takket være finslepen teknikk.

At Sandhaug valgte NHH-studier i det 4-kilosslegga skulle erstattes av seniorslegga på 6 kilo var intet dumt valg økonomisk sett.

Sandhaugs eierselskap, Mustang Holding, bokførte et overskudd på 40 millioner i fjor hvorav eks-megleren tok utbytte på 6 millioner.

Geomatikk har 630 ansatte hvorav 250 er feltteknikere. De største kundene er Telia, Telenor, Vattenfall, Hafslund og Ellevio.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også