Askeladden har stengt ned nesten alt

Selv om Askeladden & Co. har stengt ned nesten alle konseptene sine, holder gründergjengen motet oppe. «Hos oss er det business as usual», skriver Martin Schütt.

POSITIV: Martin Schütt i Askeladden & Co. tror det vil komme mange spennende muligheter i kjølvannet av coronakrisen. Foto: Iván Kverme

Coronaviruset har satt norsk næringsliv på pause og noen selskaper blir hardere rammet enn andre. Askeladden & Co. eier en rekke forbrukerrettede konsepter, og er en av de som virkelig får kjenne på konsekvensene av virusutbruddet.

Frisørkjeden Cutters, massasjekjeden Squeeze og velværekjeden Olio har stengt i tråd med myndighetenes pålegg. Også Paint'n Sip har stengt, mens Dr.Dropin og begravelsesbyåret Verd holder fortsatt åpent. 

«Hos oss er det business as usual. Er det en ting som er sikkert er det at denne krisen vil gå over. Så langt i dag har vi vært i forhandlinger om tre nye lokaler i sentrum. Vi ser positivt på mulighetene som kommer i kjølvannet av krisen, spesielt med tanke på en etterlengtet korreksjon i husleiemarkedet og naturligvis økt tilgang på ledige lokaler», skriver Askeladden & Co.-sjef Martin Schütt i en e-post.

Utsatt åpning

I slutten av februar skrev Finansavisen om at gründerne skulle starte et nytt konsept: Blid Tannhelse. Da lokket Askeladden-gruppen med gratis tannsjekk og lanseringen var et par uker unna. 

«Tannhelsebransjen i Norge er overmoden for nye aktører som tilbyr både tannpleie- og tannlegetjenester til fornuftige priser. Våre analyser tilsier at pasienter fortjener et bedre tilbud. Den første klinikken åpner på på Grünerløkka i mars. Før dette ønsker vi å holde kortene tett til brystet», uttalte daglig leder Ingrid Lange i Blid Tannhelse.

Nå har imidlertid tannhelsetjenesten av utsatt åpningen av naturlige årsaker.

Likviditeten strammes til

Nedstengning av store deler av virksomheten har også medført at til sammen 20 ansatte er blitt helt eller delvis permittert, ifølge Schütt. På dere hjemmeside står det at det er totalt 732 ansatte som jobber i de Askeladden-tilknyttede selskapene.

Selskapene under Askeladden & Co. har i dag totalt 30 leiekontrakter, i tillegg til Cutters 74 leiekontrakter.

«Situasjonen er akutt. Gårdeiere vil slå både gode og dårlige leietakere konkurs. Krisen viser kvaliteten på gårdeierne. De som gir fingeren til leietakerne nå vil blø senere. Selskapene hos oss som er stengt av myndighetene merker dette selvsagt på likviditeten, men har et godt samarbeid med flere langsiktige gårdeiere. Så er det dessverre noen som har et kortsiktig perspektiv. Vi lærer hvilke gårdeiere det kan være en fordel å holde seg unna i fremtiden», skriver Askeladden-sjefen.

Har nok kapital

Basert på kontakt Finansavisen har hatt med aktører i markedet, er det klart at Askeladden siden januar har hatt en prosess med sikte på å hente inn mer egenkapital. 

Schütt opplyser at det er kapital på vei inn, som hentes i forbindelse med de ordinære vekstplanene. Videre skriver han at selskapets eiere også har kommittert et større beløp som kan dras på om nødvendig. 

«Askeladden opprettholder ambisjonene. I løpet av de neste årene skal vi signere et tresifret antall lokaler. Vi har langsiktige investorer og nok kapital til å både komme oss gjennom krisen og å fortsette veksten i etterkant».

Hvor store beløp det er snakk om eller hvem som er investorer ønsker ikke Askeladden-gjengen å kommunisere.