Tannlegene permitterer og tilbyr kun akuttbehandling

Tannleger er pålagt å yte akutt behandling. Samtidig er en rekke tannlegekontorer nå stengt, mens andre driver videre – med tap.

KUN AKUTTBEHANDLING: Norske tannleger tilbyr nå utelukkende akuttbehandling. 15 prosent av medlemmene i Den norske tannlegeforening holder stengt. Foto: NTB Scanpix

Mange tannklinikker eller virksomheter i tannhelsetjenesten – både offentlige og private – har sett seg nødt til å stenge dørene som følge av utbruddet av coronaviruset.

– Det er ikke så lett å holde oversikten nå. Vi har gjennomført en uformell spørreundersøkelse blant våre medlemmer, som viser at cirka 15 prosent har stengt dørene. I tillegg svarer rundt 75 prosent at de har begynt å permittere, sier Camilla Hansen Steinum, president i Den norske tannlegeforening.

Hun legger til at helsemyndighetene har vært tydelige på at befolkningen skal ha et tilbud om akutt tannhelsebehandling.

– Samtidig er det et problem at de som driver videre mister tilnærmet hele sitt inntektsgrunnlag siden all behandling som ikke er strengt tatt nødvendig utsettes, sier Hansen Steinum.

Tannleger som har stengt, henviser nå sine pasienter til tannleger som fortsatt holder åpent, slik at alle pasienter skal ha et tilbud.

FÆRRE PASIENTER: – De som driver videre, mister tilnærmet hele sitt inntektsgrunnlag, sier Camilla Hansen Steinum, president i Den norske tannlegeforening. Foto: Kristin Aksnes

– En infeksjon kan ikke vente

Smil Tannlegesenter i Oslo har valgt å holde åpent ved én av sine tre avdelinger. Klinikken tar nå kun imot pasienter med akutt tannlegebehov, for eksempel infeksjoner, smertelindring eller en brukket tann.

– En infeksjon kan ikke vente. Det ville skape en belastning på helsevesenet. Vi er anmodet om å holde åpent, sier Anne Myrlund Vollstad, tannlege ved Smil Tannlegesenter.

– Har dere mye å gjøre?

– Ja, vi hadde fullt hus hele forrige uke. Vi hadde blant annet stor pågang fra eldre mennesker. Økonomisk sett er dette likevel et tapsprosjekt for oss. Vi har lengre åpningstider og 24-timers telefonvakt, i tillegg til at behovet for tannhelsesekretær er større enn normalt, sier Myrlund Vollstad.

ÉN AV TO TANNLEGER PÅ JOBB: – Økonomisk sett er dette et tapsprosjekt for oss, sier tannlege Anne Myrlund Vollstad ved Smil Tannlegesenter i Oslo. Normalt har hun ti tannlegekolleger. Foto: Smil Tannlegesenter

To av 12 tannleger på jobb

Smil Tannlegesenter har normalt 10-12 tannleger og et par psykologer ansatt ved sine tre avdelinger. Nå er de aller fleste permittert. For øyeblikket jobber to tannleger – en av dem Myrlund Vollstad – i skift ved Smil-avdelingen på Løren, som holder åpent seks dager i uken.

– Vi er i løpende dialog med Tannlegeforeningen, og mottar daglig veiledning og råd med hensyn til blant annet hygienetiltak, forteller hun.

En nyere forskningsrapport viser at coronaviruset også kan smitte via såkalte aerosoler. Dette er knøttsmå vannpartikler som virvles ut i luften, for eksempel under behandling hos tannlege.

– Dette gjelder spesielt under tannlegebesøk, ja, bekrefter Myrlund Vollstad.

 Hva slags smitteverntiltak har dere gjennomført?

– På instrumenter som snurrer rundt når vi borer, har vi for eksempel valgt en turbin som spinner roligere. I tillegg har vi beskyttelsesvern som dekker hele kroppen og som kastes etter bruk, og behandlingsrommet blir selvsagt desinfisert etter hvert pasientbesøk. Vi har også lengre åpningstider slik at pasienter ikke skal møtes når de kommer og går.

De to tannlegene ved Smil Tannlegesenter jobber i skift hver dag fra klokken 8 til 20, inklusive lørdager.