Erik Must investerer i regnskapsaktøren Conta

Investor Erik Must (78) fikk slippe inn i varmen hos Conta, selv om selskapet egentlig ikke var på utkikk etter investorer.

INN I VARMEN: Gründer og daglig leder i Conta, Jan-Tore Holen (t.h.), har klart å motstå investorfriere i mange år, men investor Erik Must fikk innpass med løfter om kapital, erfaring og langsiktig eierskap. Foto: Conta
Tjenester

Investor Erik Must har aller nådigst fått lov til å komme inn på eiersiden i Conta, en sunnmørsk oppstartsbedrift som tidligere har sagt nei takk til en hel bråte interesserte investorer.

Med over 110.000 aktive kunder er Conta sannsynligvis Norges største regnskapsbyrå målt etter kundemasse, selv om flesteparten av dem er ørsmå.

Gründerhjelper

Gründer Jan-Tore Holen startet selskapet i 2011 for å lage et enklere regnskapssystem for små selskaper. Ambisjonen var å prøve å forhindre at så mange gode gründerprosjekter går i grøfta på grunn av lav økonomisk kompetanse.

Selskapet har totalt 50 ansatte og holder til i Spjelkavik utenfor Ålesund, med underkontorer i Stavanger og Brasil.

Markedsføringsstrategien gjennom disse årene har vært å ligge under radaren for konkurrentene, bruke 0 kroner på markedsføring, og heller profilere produktene via ryktebørs, gründerfora og nettartikler.

– Vi er kort og godt ikke interessert i de store kundene. Gründere liker oss fordi vi tilbyr den enkleste og mest brukervennlige løsningen som finnes pr. i dag, hevder Holen.

Vi har så langt sagt nei til typiske venturefond og andre som vil eie selskapet i fem år for så å flippe det videre
Jan-Tore Holen, Conta

Kjerneproduktet er en gratis, nettbasert faktureringstjeneste som de seneste årene har gitt selskapet rundt 40.000 nye kunder årlig. Inntjeningsmodellen er at disse kundene etter hvert skal ta i bruk noen av de abonnementsbaserte tilleggstjenestene, blant annet et regnskapssystem som ble lansert i vår.

Selvfinansiert

Siden 2011 har selskapet finansiert utviklingen av programvaren ved hjelp av inntekter fra diverse sidevirksomheter.

Must er den første som har overbevist selskapet om å ta inn en ekstern investor.

– Vi har hatt mange friere på døren før, men vi har så langt sagt nei til typiske venturefond og andre som vil eie selskapet i fem år for så å flippe det videre, sier Holen.

Must kommer inn på eiersiden via to konvertible lån med tvungen konvertering.

Den samlede investeringen er på «noen titalls millioner» kroner, som gir Must en eierandel på rundt 10 prosent.

Fikk god tone

– Vi begynte samtalene for cirka et år siden, så vi har vært i dialog en stund, sier Holen

– Egentlig var vi ikke på utkikk etter investorer. Vi har klart oss veldig godt på egen hånd veldig lenge. Men vi fikk etter hvert en veldig god tone, og vi er ikke blinde for at det kan være nyttig å ha med seg folk med lang erfaring og kunnskap.

Andre viktige elementer på vektskålen var Musts langsiktige eierskapsstrategi, og at han er med på selskapets egne, langsiktige vekststrategi.

– Vi er opptatt av å bygge selskapet over tid, og ikke minst beholde det lokale eierskapet på Sunnmøre. Men kapitalen gir oss klare fordeler som større arbeidsro og muligheter til å utforske nye strategiske muligheter, som transaksjoner og andre ting, sier Holen.

Bruker det selv

Must er investert i børsselskaper som Kongsberg Gruppen, Borregaard og Arendals Fossekompani, men har også investeringer i Gyldendal, media og flere teknologiselskaper.

Adm. direktør i Must Invest, Arild Nysæther, har fått plass i Conta-styret.

– Når vi skal investere i digitale tjenesteselskaper, ser vi etter flinke folk med gode ideer som står for samme verdier som oss. Jan-Tore og Conta har klare ambisjoner og konkrete planer, og har imponert oss fra første gang vi snakket med dem, sier Must.

– For øvrig har flere av mine selskaper brukt fakturaprogrammet til Conta i flere år.

regnskap
ålesund
sky
grunder
teknologi
teknologiselskaper
Nyheter
Tjenester
Teknologi