<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Utbyttestopp i Rambøll

Rådgivningsgiganten Rambøll håver inn penger, men coronakrise gir virksomheten utbyttestopp. Det legger en demper på virksomhetens utbyttedryss til veldedige formål. 

    Publisert 24. juli 2020 kl. 20.11
    Oppdatert 30. juli 2020 klokken 11.21
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 388 ord
    STØDIG BUNNLINJE: Økonomidirektør Rune Steinmo i Rambøll Norge kan vise til årsresultater rundt 60 millioner kroner de seneste årene. Foto: Rambøll Norge

    Rambøll har de seneste årene tatt utbytter på titalls millioner, men coronakrisen satte en stopper for utbyttemaratonen.

    – Coronakrisen gjorde at Rambøll globalt valgte å holde igjen utbytte på grunn av usikre tider og holde en forsvarlig egenkapitalandel på rundt en tredjedel, sier adm. direktør i Norge, Ole Petter Thunes.

    Veldedig utbytte

    – Utbyttene går til morselskapet vårt, og brukes til videreutvikling av selskapet eller blir gitt til veldedige formål. Vi gir deler av overskuddet til veldedige formål som TV-aksjonen, sier Rambøll-sjefen.

    Rambøll

     
    • Globalt rådgivningsselskap med hovedsete i Danmark.
    • Tilbyr tjenester innen ingeniørvirksomhet, arkitektur og management consulting.
    • Rambøll-konsernet er en stiftelse, der Rambølls virksomhet i Norge er et datterselskap.

    Grunnlaget for utbyttene har vært at selskapet de seneste årene har hatt stabilt solide bunnlinjer. I fjor var intet unntak. 2019 ga salgsinntekter på rundt 2 milliarder kroner og et årsresultat på rundt 64 millioner kroner.

    – Selskapet er relativt godt fornøyd med 2019. Vi ser en god underliggende vekst, og en god lønnsomhet i driften, skriver økonomidirektør Rune Steinmo i en epost.

    Rambøll har hatt en gradvis vekst på topplinjen. Fra 2013 til i fjor har driftsinntektene økt jevnt og trutt med tilsammen rundt 25 prosent. Tilsvarende har selskapet de seneste årene kunnet vise til en solid bunnlinje på rundt 60 millioner i pluss.

    Det norske datterselskapet tok i 2018 et utbytte på 35 millioner, mens det i 2017 tok et utbytte på 70 millioner.

    Rambøll Norge

     
    (Mill. kr) 2019 2018
    Driftsinntekter 2.016 1.895
    Driftsresultat 80 83
    Resultat før skatt 83 79
    Årsresultat 64 57

    Coronausikkerhet

    Selskapets drift er i likhet med utbyttepolitikken blitt rammet av coronakrisen.

    – Vi ser tendenser til at noen prosjekter legges på is. Oppnådde resultater i andre kvartal er gode, men høsten er mer usikker, sier Steinmo, og tilføyer:

    – Redusert inntektsnivå på 5–10 prosent i 2020 i forhold til i fjor er ikke urealistisk. Lønnsomheten vil trolig bli påvirket i enda større grad.

    Vekst gjennom oppkjøp

    Rambøll har ifølge en rapport fra Oslo Economics opplevd vekst gjennom en rekke oppkjøp. Innen ingeniørvirksomhet kjøpte selskapet eksempelvis rundt 23 selskaper i perioden 2010 til 2015.

    Ifølge Teknisk Ukeblad har vekst gjennom oppkjøp vært en bransjetrend. Fagbladet gjengir at de seks største ingeniørrådgivningsselskapene kjøpte rundt 100 små og mellomstore virksomheter fra 2010 frem til 2017.

    Fagbladet trekker frem at en sentral årsak til bransjetrenden er at små og mellomstore bedrifter kan oppleve håndtering av offentlige innkjøp og administrasjon som krevende. Samtidig har ingeniørgigantene et incentiv til å tiltrekke seg talenter med kompetanse og etablere nye kunderelasjoner gjennom oppkjøp.