Mercedes-familien kjøper IT-konsulenter

Bertel O. Steen Kapital kjøper 51 prosent av aksjene i IT-konsulentselskapet ITverket sammen med næringslivstoppene Jo Lunder og Tom Scharning.

NYE EIERE PÅ VEI INN: Fra venstre: Catrine Gustavsen (salgssjef), Stian Skrefsrud (partner i BOS Kapital), Tom Henrik Rogstad (sittende, adm. direktør i ITverket), Tiril Johansen (sittende, HR-sjef), Jo Lunder (påtroppende styremedlem) og Haakon H. Jensen (Managing Partner i BOS Kapital). Foto: BOS Kapital
Tjenester

På kundelisten til ITverket finner vi navn som Nets, If skadeforsikring og ICE.

– I skyggen av de store IT-konsulentselskapene har ITverket vokst jevnt og trutt de siste årene, og fremstår som en av de mest attraktive aktørene innen denne sektoren i Norge, sier Haakon H. Jensen, managing partner i Bertel O. Steen Kapital.

Etter å ha vært sjef i det statlige investeringsfondet Investinor gikk Jensen i fjor til BOS Kapital, som inngår i det familieeide Bertel O. Steen-konsernet.

Bertel O. Steen er blant annet importør og forhandler av Mercedes-Benz, Kia, Peugeot og Citroën.

Deleier Tore Bertrand Steen er god for 2 milliarder kroner, ifølge Kapitals liste over Norges 400 rikeste.

Investering nummer to

BOS Kapital ble satt opp i høsten 2019. I juli kunngjorde selskapet sin første eksterne investering, da investeringsselskapet gikk inn med rundt 35 millioner kroner i programvareselskapet Ardoq.

Etter et par oppkjøp ut fra porteføljeselskaper gjør nå BOS Kapital sin nyinvestering nummer to. 

Sammen med næringslivstoppene Jo Lunder og Tom Scharning kjøper selskapet kjøper 51 prosent av aksjene i IT-konsulentselskapet ITverket.

Investeringsselskapet har etter dette fem selskaper i porteføljen: BOS Power Solutions, BOS Industri, Viking Fottøy, Ardoq og nå ITverket.

Oslo-baserte ITverket har på sin side rundt 100 ansatte. Selskapet tilbyr tjenester innen systemutvikling, prosjektledelse, arkitektur og digitale kundeopplevelser.

Vi har øynene åpne for strukturelle muligheter, og ser ikke bort fra oppkjøp
Stian Skrefsrud, ITverket

Selskapet ble startet av Arvid Fagerborg, Tom Furseth og Richard Støen i 2000.

Jo Lunder blir styremedlem

– Bertel O. Steen er kjent for langsiktighet, samtidig som de vil tilføre nødvendig kompetanse og kapital for at vi skal kunne ta det neste steget videre. De er de perfekte eierne for oss, uttaler Tom Henrik N. Rogstad, adm. direktør i ITverket.

Bertel O. Steen Kapital kjøper 51 prosent av aksjene i ITverket gjennom et separat selskap.

I dette eierselskapet vil Bertel O. Steen Kapital kontrollere 86 prosent av aksjene, mens Jo Lunder og Tom Scharning eier de øvrige aksjene.

Både Lunder og Scharning trer inn i styret i ITverket, som vil bli ledet av Stian Skrefsrud fra BOS Kapital.

Lunder var leder i Ferd Industrial Holdings fra 2007 til 2011 og konsernsjef i Vimpelcom fra 2011 til mai 2015.

Scharning har tidligere vært konserndirektør i Nets og Every samt adm. direktør i Datek Wireless.

– Ser ikke bort fra oppkjøp

– ITverket vil være en god plattform for å drive organisk vekst fremover. Vi ser vekstmuligheter utenfor Oslo, samt i andre sektorer. I tillegg har vi øynene åpne for strukturelle muligheter, og ser ikke bort fra oppkjøp, sier påtroppende styreleder i ITverket, Stian Skrefsrud.

ITverket ligger an til å omsette for rundt 170 millioner kroner i 2020, og å få en EBITDA-margin på rundt 10 prosent. 

Partene ønsker ikke å oppgi prislappen på ITverket, men Finansavisen anslår at den er på rundt 150 millioner kroner.

Det er basert på verdsettelsen av konsulentselskapene Atea  og Bouvet BOUVET på Oslo Børs og en opplysning om at lønnsomheten har styrket seg i år. 

– Hadde fulgt markedet en tid

Transaksjonen kom i stand etter at ITverket hadde engasjert corporate-rådgivere fra Oaklins.

– BOS Kapital hadde fulgt dette markedet en tid og ITverket var en god match i forhold til det vi så etter, sier Jensen.

– Om fem år ser vi for oss at selskapet har doblet seg i størrelse, er etablert i flere nye regioner og har utvidet tjenestetilbudet innen utvalgte nisjer, sier han.

– Men veksten er avhengig av at man klarer å fortsette den gode rekrutteringstakten. ITverket skal være det kuleste stedet å jobbe for IT-konsulenter.

ITverket

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter157,8120,7
Driftsresultat2,91,0
Resultat før skatt2,90,9
Årsresultat2,40,6

Eiere: Richard Støen (26,2 %), Tom Furseth (26,2 %), Arvid Fagerbord (26,2 %), Tom Henrik Rogstad (6 %), øvrige ansatte og egne aksjer (15,4 %)

– Hvilke problemer står selskapet overfor?

– Som utfordrer i markedet er det krevende å konkurrere om de større offentlige anbudene, og med oss i ryggen står selskapet sterkere.