Fjord Line-sjefen går av – 140 stillinger kuttes

Situasjonen for fergerederiet har forverret seg gjennom høsten. Nå utvides de planlagte jobbkuttene – og ny person tar over roret.

KUTTER IGJEN: For en måned siden var status for fergerederiet Fjord Line at likviditeten var sikret, men at kostnader måtte kuttes. Det ble da anslått at inntil 200 personer ville bli rammet. Nå varsles ny nedbemanning, som vil ramme rundt 140 ansatte. Foto: Anders Horntvedt
Transport

Coronarammede Fjord Line har kunngjort at ytterligere kostnadsreduksjoner er nødvendig, og at dette vil berøre 140 medarbeidere. Det betyr at antallet ansatte er redusert med rundt 300 siden august.

FRATRER: Rickard Ternblom. Foto: Styrk Fjærtoft

I tillegg har konsernsjef Rickard Ternblom kommet til enighet med styret om å fratre. Han har vært Fjord Line-sjef siden 2015.

Fergerederiet viser til coronapandemien som årsak til de nye kuttene. Rederiets fartøyer seiler med svært få passasjerer på grunn av reiserestriksjoner, og situasjonen har forverret seg gjennom høsten, presiseres det.

For en måned siden sa Ternblom til Finansavisen at rederiets bookinger bare utgjorde en brøkdel av hva det normalt har på denne tiden, og at selskapet forberedte seg på at det kan ta lang tid før det er tilbake i normal drift.

«For å sikre at Fjord Line kommer ut av krisen som et sterkt og levedyktig selskap, må det tas nye grep. Det innebærer dessverre en ny runde med nedbemanning. Ledelsen har nå gjennomført en god dialog med fagforeninger og tillitsvalgte», sier styreleder Peter Frølich i Fjord Line i tirsdagens melding.

Trenger nye krefter

Når det gjelder lederskiftet, heter det fra Fjord Line at «nye tider krever nye lederkrefter».

«Pandemien har hatt dramatiske konsekvenser for hele reiselivsnæringen. Som gode ledere og eiere skal vi ikke bare håndtere krisen, vi må også jobbe for å komme styrket ut av den», sier Frølich.

Arne Roland stepper inn som midlertidig Fjord Line-sjef frem til rederiet har funnet en ny person til å lede rederiet.

Roland har selv erfaring fra Aker-systemet og CHC Helikopter Service, blant annet.

Sikret finansieringen

Ternblom, som har ledet selskapet siden 2015, sier i meldingen at han og Fjordline skilles som venner.

«Kostnadsreduksjoner er det eneste som hjelper når inntektene faller så dramatisk som det vi har opplevd de siste månedene. Selv med myndighetenes utvidede permitteringsregler, kompensasjonsordning og lånegarantiordning, kommer vi ikke kommer utenom at de ansatte blir berørt», sa Ternblom for en måned siden om prosessen som da ble innledet.

Før sommeren iverksatte rederiet flere tiltak med kontantstøtte, refinansiering, intern omstilling og tilførsel av eierkapital.

Effekten ble beregnet til 700 millioner kroner i positiv kontantstrøm for 2020 og sikret driften gjennom inneværende år.

Men coronarestriksjonene har vist seg å vare mye lenger enn mange antok i vinter, og dermed er det ingen vei utenom nye nedskjæringer.

Fjord Line eies av Frode Teigen og Johan H. Andresens selskap Ferd.

fjord line
rickard ternblom
Nyheter
Transport
Reiseliv
Børs