Kan tjene over 2 milliarder på Torghatten-salg

Brynjar Forbergskog har bygget opp et industrieventyr i Brønnøysund. Nå kan han tjene over 2 milliarder kroner på Torghatten-salg.

SUKSESS: Brynjar Forbergskog har bygget opp enorme verdier i transport. Nå går det mot salg. Foto: Ivan Kverme
Transport

Brynjar Forbergskog startet i Torghatten på slutten av 1980-tallet som økonomisjef, og var mannen bak den offensive strategien om å la busselskapet Torghatten bli en nasjonal transportgigant.

I 2005 overtok han som konsernsjef og i dag er Torghatten et av de ledende transportkonsernene i Norge med en årlig omsetning på omtrent 10 milliarder kroner, fordelt på ferje, hurtigbåt, buss og flytrafikk.

Etter en mannsalder i Torghatten er Forbergskog blitt en bemidlet mann, og det er ikke så rart. Siden begynnelsen på 90-tallet er verdiøkningen på over 2.000-gangeren, og den årlige avkastningen er på i overkant av 30 prosent.

Milliardgevinst

Lillejuleaften ble det kjent at oppkjøpsfondet EQT ønsker å kjøpe Torghatten, ekskludert Widerøe for 175 kroner pr. aksje. Gjennom investeringsselskapene Saturn Invest og Hifo Invest er Brynjar og hans kone Hilde Torg­hattens største eier med 25,7 prosent av aksjene.

Det betyr at Forbergskog-familien sitter på aksjeverdier for over 2,1 milliarder kroner etter onsdagens bud, hvorav nesten alt er gevinst.

«Jeg investerte litt over 100.000 kroner til å begynne med, og så har jeg økt litt etter hvert og vært med på en emisjon som var rettet mot de ansatte for noen år siden. Mesteparten av beholdningen er heldigvis kjøpt på lave kurser», uttalte Brynjar til Finansavisen i fjor sommer.

Inkluderer man Widerøe, impliserer budet en prising av Torghatten på 192 kroner pr. aksje, hvilket betyr at Forbergskog eier aksjer for over 2,3 milliarder kroner.

Flere interessenter

Gjennom coronakrisen har Torghatten-aksjen gjort det sterkt på OTC-listen, og er opp 22 prosent siden årsskiftet.

– Vi har siden den første henvendelsen fra EQT hatt dialog med flere interessenter, men tilbudet fra EQT fremstår som det beste alternativet for eierne og for Torghatten. Styret har tillitt til at EQT vil videreutvikle selskapet og virksomhetene på en god måte. EQT Infrastructure ønsker å være en aktiv eier i Torghatten og vil tilby EQTs ressurser, kompetanse og nettverk for å bidra til videre lønnsom vekst, sier Brynjar Forbergskog i en pressemelding, og fortsetter:

– EQT har også opplyst at de ikke har planer om å flytte Torghattens hovedkontor eller skifte selskapets navn. Et enstemmig styre anbefaler budet fra EQT Infrastructure.

Flere kjente navn

Torghatten har i dag rundt 1.700 aksjonærer. Men det er ikke bare lokale aksjonærer som har fått være med på den imponerende oppturen i Brønnøysund. En av de store vinnerne er Andenæsgruppen, som totalt har investert 241,8 millioner kroner i Torghatten-aksjer.

Etter onsdagens bud er aksjene verdsatt til over én milliard kroner, hvilket betyr en gevinst på over 800 millioner kroner.

«Vi brukte flere år på å kjøpe oss opp i selskapet og mer enn doblet antall aksjer i 2013», uttalte Tor Andenæs i fjor.

Også suksessinvestor Øyvin A. Brøymer er storaksjonær i Torghatten med verdier for 385 millioner kroner. På eiersiden finner man også Egil Stenshagen.

torghatten
Nyheter
Transport
Børs