Viktig dom for Uber-sjåfører

Uber-sjåfører skal anses som arbeidere og ikke selvstendig næringsdrivende, har høyesterett i Storbritannia bestemt.

TAPTE: Uber, som har rundt 65.000 aktive sjåfører i Storbritannia, mente sjåførene som gikk til sak, er selvstendig næringsdrivende, men tapte saken. Foto: dreamstime
Transport

Sju dommere ved landets øverste domstol avsa kjennelsen fredag. De fastslår at sjåførene anses for å være på jobb når de er logget på Ubers app, befinner seg i sitt område og er klar til å kjøre turer.

Beslutningen åpner for at Ubers sjåfører kan få betalt ferie og minstelønn. De to Uber-sjåførene som hadde gått til sak mot selskapet, jubler for fredagens kjennelse. Den kommer etter årelang juridisk kamp for bedre arbeidsforhold.

– Slutt på utnytting

– Dette vil endre gig-økonomien helt grunnleggende og gjøre slutt på omfattende utnytting av arbeidere ved hjelp av algoritmer og kontrakttriks, sier James Farrar, en av de to sjåførene. Den såkalte gig-økonomien består i stor grad av uavhengige arbeidere og frilansere.

Uber, som har rundt 65.000 aktive sjåfører i Storbritannia, mener sjåførene som gikk til sak, er selvstendig næringsdrivende. Selskapet sier det respekterer dommen, men mener den kun gjelder «en liten gruppe sjåfører som brukte appen i 2016».

– Vesentlige endringer

Kjennelsen tar utgangspunkt i modellen selskapet brukte da, men ikke vesentlige endringer som er gjort siden det, skriver selskapets norske pressekontakt i en epost til NTB.

– Vi har gjort noen vesentlige endringer, inkludert å gi sjåførene mer kontroll over hvordan de tjener penger og å tilby gratis forsikring ved sykdom eller skade, sier Nord- og Øst-Europa-sjef Janie Heywood i Uber. (©NTB)