<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Jobber for å stanse jernbanestreik i USA – kan koste 20 mrd. om dagen

En mulig landsdekkende jernbanestreik i USA som kan koste milliarder av dollar har gjort at Kongressen jobber med en ny lov som tvinger fram en løsning.

Publisert 1. des. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 185 ord
STREIK: Joe Biden vil unngå togstreik. Foto: Bloomberg

Det nye lovforslaget gjør at arbeidstakere og arbeidsgivere blir bundet til et løsningsforslag som president Joe Bidens regjering forhandlet fram i september. Det er allerede vedtatt i Representantenes hus og skal nå diskuteres i Senatet.

Kompromisset fra Biden-administrasjonen ble nedstemt av fire av de tolv fagforeningene som organiserer drøyt 115.000 arbeidere på de store godsjernbanene.

De har truet med å gå ut i streik dersom man ikke blir enige før 9. desember. Næringslivet frykter at denne streiken kan koste amerikansk økonomi to milliarder dollar – nesten 20 milliarder kroner – om dagen. Biden har derfor bedt Senatet handle raskt.

– Jeg gjentar: Uten handling denne uka vil det oppstå avbrudd i leverandørkjedene til bilindustrien, matindustrien og vår evne til å fjerne farlig avfall fra oljeraffinerier, sa Biden onsdag.

Inngripenen fra politisk hold gjør særlig vondt for Demokratene, som ofte har forsøkt å framstille seg som fagforeningenes venn i USA. Representantenes hus stemte onsdag over et tilleggsforslag som legger til sju betalte sykedager i året for jernbanearbeidere. Fra før sørger kompromissavtalen for lønnsøkning på 24 prosent og 5.000 dollar i bonus til arbeiderne, samt en ekstra dag med betalt permisjon.

NTB