Tina Marie (24) får 400.000 kroner i stipend for å studere i Spania

Tine Marie Sødel (24) får nesten 400.000 kroner i stipend fra Kistefos for masterstudier i Spania. Men nå sitter hun i hjemmekarantene i Norge.

FLOKKEN: Tina Marie Sødal (til venstre) er en av ni personer som studerer ved IE University i Spania , med støtte av Christen Sveeas (i midten med blå jakke).  Foto: IE University

– Jeg gleder meg til å kommet tilbake til Spania, sier Tina Marie Sødel (24), som nå sitter i hjemmekarantene i Norge.

Hun studerer ved IE University i Madrid, som sammen med alle andre skoler og universiteter er stengt på grunn av corona-utbruddet. 

Eksamensuken ble avlyst, og Sødal har valgt å reise hjem til Norge. Dermed må hun, som tar en Master i Business Analytics og Big Data, nå ha nettundervisning, sammen med studievenner fra hele verden.

Åtte stipend i år

Sødal er en av tre nordmenn som i år har fått store deler av studiet i Spania støttet av Christen Sveaas’ investeringsselskap Kistefos.

Programmet, som totalt skal dele ut 20 millioner kroner over fem år, ble startet i fjor. I år får tre nordmenn et slikt stipend. 

For 2020-21 vil stipend bli tildelt åtte norske studenter, og seks studenter fra Etiopia, Liberia eller Sør-Afrika, som studerer på bestemte studieprogram.

Programmet har til hensikt å utvikle talenter fra Norge og Afrika, slik at de kan bidra til prosjekter som vil ha betydning for landet deres etter endt utdanning.

En tilfeldighet

Sødal hadde før studiene i Spania en bachelorgrad i Music Management, og hun hadde tatt et årsstudium for å fylle på med fag innen økonomi og administrasjon.

VALGTE DATA: Tina Marie Sødal tar en mastergrad på et år. Foto: IE University

– Men jeg var fortsatt ikke klar for å begynne å jobbe, og hadde lyst til å lære mer om bruk av data, sier hun.

– Og så var det egentlig litt tilfeldig at jeg så dette i stipendkatalogen. Jeg la merke til navnet Kistefos, det kjenner jeg godt, ettersom jeg selv er fra Hønefoss, sier hun.

30 søkere

Valget var altså en mastergrad ved IE School of Human and Sciences and Technology. Ettersom Spania har en litt annen studieordning enn Norge, tas en master på ett år.

Hun søkte på skolen, og søkte stipend.

Jeg sendte over karakterutskrifter, og så måtte jeg skrive et essay om hvordan jeg med et slikt stipend kunne bidra til samfunnet, forteller hun.

300.000 i skolepenger

Blant 30 søkere ble 3 norske kandidater valgt ut, og Sødal fikk studieplass og stipend.

– Stipendet dekker nesten alt av skolepenger, på rundt 300.000 kroner. I tillegg får jeg 850 euro i måneden, som skal gå til boutgifter og mat.

Men hun har også lån hos Lånekassen.

– Det er utrolig dyrt å bo i Madrid, sier hun.

Hun stortrives i Spania.

– Dette er en utrolig kul mulighet. Det er veldig annerledes enn å studere i Norge. Vi har tre terminer, og det er mye mer praktisk i undervisningen. I stedet for å ha en stor eksamen, har vi mange vurderinger. Men det er stor konkurranse mellom studentene, det er veldig mange som er opptatt å gjøre det bra, sier hun.

Skolen har studenter fra en lang rekke land, og all undervisning foregår på engelsk.

Blir trainee

Sødal har allerede planene klare for høsten.

– Jeg begynner som trainee i et program som heter Trainee Innlandet. Der skal jeg over en periode på to år jobbe for tre bedrifter, blant annet Norsk Tipping.

Geoffroy Gérard, generaldirektør for IE-stiftelsen, var nylig i Norge for å promotere programmet for norske studenter og studieinstitusjoner.

LIVLIG: Slik ser det til vanlig ut ved IE University i Madrid. Men nå er alt stille på grunn av corona-utbruddet. Foto: IE University

– Målet med dette stipendet er å sikre at enhver student, uavhengig av deres sosioøkonomiske bakgrunn, kan få tilgang til en omveltende universitetsopplevelse som hjelper dem med å utvikle deres talent, og til å forme deres innovative forretningsvisjoner, sier han. 

Størrelsen på stipendet avhenger av den enkelte kandidats økonomiske situasjon. 

Kistefos har også to andre stipendprogrammer, et ved amerikanske Harvard Kennedy School og et ved St.Gallen i Sveits.