4.000 nye studieplasser – NTNU får flest

4.000 nye studieplasser opprettes etter rekordsøknad til høyere utdanning. NTNU får flest nye plasser. 

DELER UT PLASSER: forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) satser på mange nye studieplasser til høsten.  Foto: Iván Kverme
Utdannelse

«Rekordmange har søkt seg til universiteter og høyskoler i år», sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding.  

Tall fra Samordna opptak viser at 150 784 personer søkte om  opptak til universiteter og høgskoler gjennom Samordna opptak innen den ordinære søknadsfristen. Det er det høyeste søkertallet noen sinne, og en økning på 8,7 prosent fra året før.  Hovedårsaken er naturlig nok coronakrisen, som har medført at mange har skrinlagt planer om et friår til reiser eller jobb, og at mange har valgt videre studier i frykt for ikke å få jobb. 

«Behovet og ønsket om mer utdanning møter vi nå med 4000 nye studieplasser allerede til høsten. Disse studieplassene har vi valgt å styre ganske stramt inn mot fagområder vi vet arbeidslivet har stort behov for kompetanse innenfor», sier Asheim.

Helse- og sosialfag, lærerutdanning og IKT-relaterte fag er blitt prioritert.  Flest nye studieplasser blir det ved NTNU, med 464 nye plasser. Også Universitetet i Tromsø, OsloMet og Universitetet i Oslo får mer enn 300 nye studieplasser hver. 

Forutsetningen for at institusjonene skal få de nye studieplassene, er at de blir opprettet allerede høsten 2020. 

Her kommer de nye studieplassene

InstitusjonNye studieplasser
Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet464
Universitetet i Tromsø372
OsloMet326
Universitetet i Oslo307
Universitetet i Sørøst-Norge285
Universitetet i Bergen251
Universitetet i Stavanger250
Norges miljø- og biovitenskapelige universitet235
Høgskulen på Vestlandet181
Handelshøyskolen BI165
Kilde: Regjeringen.no
studier
henrik asheim
ntnu
Nyheter
Utdannelse
Arbeidsliv