<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Elever glipp av 40 millioner kroner

Elevene gikk glipp av 40 millioner kroner fordi de ikke la inn én søknad.

Publisert 17. okt. 2022
Oppdatert 17. okt. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 213 ord
SPARTE 40. MILL: Morten Anstorp Rosenkvist, adm. direktør i Lånekassen. Foto: Karianne Nygård / Lånekassen

Hvert år har rundt 180.000 elever på videregående rett på utstyrsstipend, som skal dekke utgifter til nødvendig utstyr for elever i videregående opplæring.

Av alle elevene var det 20.000 som ikke mottok stipend skoleåret 2021-2022. Rundt 15.000 elever unnlot å søke, mens 5.000 lot være å signere for stipendet, og fikk derfor ikke utbetalt pengene.

– Vi vet ikke hvorfor noen lar være å søke om utstyrsstipend. Jeg oppfordrer alle til å søke på dette stipendet, som alle med ungdomsrett på videregående har rett på, sier adm. direktør i Lånekassen Morten Rosenkvist.

Gikk glipp av 40 millioner

Lånekassen betalte ut 322 millioner kroner i utstyrsstipend i fjor. 

«Hadde alle med rett søkt og signert for pengene sine, ville beløpet vært 40 millioner høyere, beregnet ut fra gjennomsnittsbeløpet til de som har fått stipend», ifølge Lånekassen.

Hvor mye man får i utstyrsstipend, er avhengig av hvilket utdanningsprogram man tar. Det kan være alt fra 1.118 kroner dersom man går studiespesialisering, til 4.603 ved flere yrkesfag. 

Forrige uke la regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjett, og der foreslår de å øke utstyrsstipend for enkelte elevgrupper.

Regjeringens forslag innebærer å øke fra dagens fire satser til fem. Noen av utdanningsprogrammene blir dermed flyttet til en høyere sats. Noen av satsene for utstyrsstipend blir justert opp med 25 prosent.