Longship kjøper lønnsomt restaurantkonsern

Longship har tatt et jafs av Oslos restaurantmiljø. Gjennom kjøpet av Akershusgruppen er private equity-selskapet blitt eier av 12 restauranter og utesteder.

LØNNSOM GASTROPUB: Royal Gastropub i Østbanehallen er omsetningsmessig den største av Akershusgruppens 12 restauranter og utesteder. Den er også en av de mest lønnsomme. Foto: Eivind Yggeseth
Uteliv

Akershusgruppen ble etablert av Børre Jensen, Ole Johan Tollefsen og Tom Erik Andreassen i 2007. Siden har de tre bygget opp et konsern som i dag består av 12 restauranter og utesteder, blant annet Brasserie Hansken, Nydalen Bryggeri & Spiseri, Royal Gastropub, Kullt og Beer Palace.

Akershusgruppen har drevet meget lønnsomt i en årrekke. Nå har private equity-selskapet Longship kjøpt 70 prosent av aksjene i restaurantgruppen.

– Vi tre har holdt på lenge. Vi har drevet restauranter i 30 til 35 år. Det er greit å få inn en samarbeidspartner når man skal ta neste skritt og åpne flere steder, sier Børre Jensen.

Etter at Longship overtok 70 prosent av aksjene tidligere denne måneden deler han de resterende 30 prosentene med Tollefsen og Andreassen.

Hemmelig pris

– Hva var prisen for aksjeposten?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, men vi var fornøyde, sier Jensen.

– Ville dere ha solgt for 100 millioner kroner?

– Nei, det ville vi ikke.

HEMMELIG PRIS, MEN...: Børre Jensen (bildet), en av de tre eierne, sier at de ikke ville ha solgt for 100 millioner kroner. Foto: Iván Kverme

Akers Hus Kafedrift, som var eid med like store andeler av Jensen, Tollefsen og Andreassen, favner syv av restaurantene. Tre steder – Burger Joint, Beer Palace og Underbar – var eid av Jensen alene via BP Pubutvikling. Jarmann Gastropub var eid av Tea & Sønn Holding (Andreassen).

HasleLinje Gastropub ble etablert for en ukes tid siden. De øvrige 11 spise- og utestedene nådde i fjor et samlet resultat etter skatt på 32,7 millioner kroner av en omsetning på 284 millioner. Mest lønnsomt er BP Pubutvikling, som avsluttet fjoråret med et resultat etter skatt på 7,8 millioner av en omsetning på 45 millioner.

SLUKT AV LONGSHIP: Beer Palace og naboen Burger Joint. Foto: Iván Kverme

Longship ønsker ikke å kommentere prisen – eller noe som helst annet rundt oppkjøpet.

– Longship har ikke behov for å kommentere på denne saken, sier Longship-partner Hans Tindlund, som for en uke siden ble styreleder i BP Pubutvikling.

Longship består av utbrytere fra den store finske PE-aktøren CapMan. Longship har blant annet også investert i Ecura Helse og Omsorg, Garda Sikring og The Arctic Travel Company.

Cashet inn 200–300 mill.?

Det som i hvert fall er sikkert er at herrene Jensen, Tollefsen og Andreassen nå har til salt til maten. Da oppkjøpsfondet Herkules kjøpte Olivia-kjeden (tre restauranter) mot slutten av 2015, anslo DN prisen til 240 millioner kroner (basert på åtte ganger 2015-EBITDA på rundt 30 millioner).

Ifølge Jensen har Akershusgruppen en EBITDA på rundt 50 millioner kroner. Dersom man går ut fra samme prising som for Olivia, kan de tre Akershusgruppen-eierne ha cashet inn tilsammen 280 millioner.

SLUKT AV LONGSHIP: Brasserie Hansken på Christiania Torv. Foto: Eivind Yggeseth

– Dere skal åpne flere steder?

– Ja, vi har noen planer utover våren som jeg foreløpig ikke kan si noe om, sier Jensen, som nå har ansvaret for nyåpninger i Akershusgruppen.

– Restaurantbransjen er en stor og voksende næring, og man kan dra nytte av stordriftsfordeler. Vi mottar tilbud ukentlig, men det gjelder å ikke bli for ivrig. Det er kapitalkrevende å åpne et nytt sted, og det tar i hvert fall ett år før en restaurant viser riktig farge på tallene, fortsetter han.

Ifølge Jensen har omsetningen i Akershusgruppen økt med rundt 3 prosent hittil i år. Nyåpnede HasleLinje Gastropub vil bidra til økt omsetning i 2019.

SLUKT AV LONGSHIP: Nydalen Bryggeri & Spiseri. Foto: Ivan Kverme

Beholdt bryggeri

Et av selskapene i Akers Hus Kafedrift som foreløpig ikke viser riktig farge på tallene, er Amundsen Bryggeri. Det inngår ikke i porteføljen som Longship nå er blitt medeier i. Ølbryggeriet på Hauketo i Oslo ble etablert i 2016, og skal drives videre med Jensen, Tollefsen og Andreassen som eiere.

Omsetningen i Amundsen Bryggeri økte med 67 prosent til 21,1 millioner i fjor. Resultatet før skatt endte på minus 2,2 millioner.

– Amundsen Bryggeri viser fin fart og god eksportutvikling. Vi regner med en omsetningsvekst på 40 prosent og plussresultat i år. Eksporten står for 60 prosent av bryggeriets omsetning, sier Jensen.

Akershusgruppen

SelskapOmsetning 2018Årsresultat 2018
Ø-Hallen Pubdrift 1)48,76
BP Pubutvikling 2)45,17,8
Nydalen Bryggeri & Spiseri38,33,7
Rarest 3)37,25,2
Kullt33,90,6
Cafe Skansen26,63,4
Tea & Sønn Holding 4)263,1
Brasserie Hansken18,90,7
Pappabuene (sommerrestaurant)9,52,2
HasleLinje Gastropub 5)--
Sum284,232,7

1) Royal Gastropub i Østbanehallen

2) Favner Beer Palace, Underbar og Burger Joint

3) Amundsen Bryggeri & Spiseri
4) Jarmann Gastropub
5) Åpnet 24. oktober 2019
  • Oslo-basert restaurantkonsern etablert i 2007 av Børre Jensen, Ole Johan Tollefsen og Tom Erik Andreassen.
  • Favner Amundsen Bryggeri & Spiseri, Beer Palace, Burger Joint, Café Skansen, Brasserie Hansken, Jarmann Gastropub, Nydalen Bryggeri & Spiseri, Pappabuene, Royal Gastropub, Underbar, Kullt og HasleLinje Gastropub (åpnet denne måneden).
  • Før de tre eierne fant sammen drev Jensen Rorbua, Beer Palace og Underbar, mens Andreassen drev Hannibals Hybel (i dag Jarmann Gastropub). Sammen drev Andreassen og Tollefsen Pasta Basta.
  • Er nå blitt kjøpt av PE-selskapet Longship (70 prosent).