<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

7 Fjell Bryggeri danket ut Ringnes

7 Fjell Bryggeri i har vippet Ringnes ut av Bargruppen, og skal levere øl til tappekranene ved gruppens åtte utesteder i Bergen.

Publisert 5. feb. 2020 kl. 22.15
Oppdatert 14. feb. 2020 klokken 15.41
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 623 ord
VOKSER MED BARAVTALE: – Vi har som målsetning å øke volumet med 50 prosent i 2020, sier daglig leder Jens Eikeset (t.v.)  i 7 Fjell Bryggeri. Her sammen med bryggerimester Gahr Smith-Gahrsen. Foto: Anders Horntvedt

Bargruppen driver utestedene No Stress, Salong, Dun’s Minibar, Vinyl, Sjenerøs, Magda, Vaskeriet og Dark & Stormy i Bergen. Disse omsatte samlet for 68 millioner kroner i fjor.

Nå har bergensbryggeriet 7 Fjell overtatt ølleveransene til Bargruppen. Dette innebærer at Ringnes-produkter er byttet ut med øl fra 7 Fjell på til sammen 100 tappekraner på disse utestedene.

– Jeg er glad for at Bargruppen nå bryter duopolet som dominerer i utelivsbransjen i Bergen (Hansa og Ringnes, red.anm.). Det er deilig å endelig kunne tilby festglade bergensere kortreiste kvalitetsprodukter på alle tappekraner, og ikke måtte ta til takke med noen flasker nederst i kjøleskapene eid av de store bryggeriene, sier daglig leder Jens Eikeset i 7 Fjell Bryggeri.

LOKALT ØL PÅ  TAPPEKRANENE: Robin Christensson er bartender ved Vaskeriet i Bergen; en av åtte barer som nå utelukkende har 7 Fjell på tappekranene. Foto: 7 Fjell Bryggeri

– Må konkurrere med de store

Eikeset peker på at markedet for håndverksøl er i endring.

– Etter en ukuelig optimisme i noen år fra 2012 er det nå altfor mange bryggerier. Tilbudet er omtrent dobbelt så stort som etterspørselen. Derfor må man tenke annerledes.

– I 2019 fokuserte vi på å skaffe flere inntektskilder. Dersom vi skal vokse videre må vi konkurrere med de store bryggeriene om å tilby øl på tank. Ingen andre håndverksbryggerier har kuppet en volummessig så stor avtale, hevder 7 Fjell-sjefen.

7 Fjell ble etablert omtrent samtidig som Bargruppen, og Eikeset og Jan Thomas Monclair - en av de fire eierne i Bargruppen - kjenner hverandre fra da de begge jobbet som bartendere i Bergen.

– Våre utesteder er kvalitetsfokuserte. Det å kun ha håndverksøl i tappekranene bidrar til å bygge opp vår merkevare som kvalitetsleverandør. I tillegg er det en fin bonus at ølet blir transportert 11 kilometer fra Bønes i Bergen i stedet for 500 kilometer fra Gjelleråsen i Oslo, sier Monclair.

Han legger til at Bargruppen jobber med å etablere flere utesteder.

KVALITET: – Det å kun ha håndverksøl i tappekranene bidrar til å bygge opp vår merkevare som kvalitetsleverandør, sier Jan Thomas Monclair (foran), som er en av Bargruppens fire eiere. Foto: Erlend Kjernli

210.000 liter øl i året

Avtalen med Bargruppen har tre års varighet med opsjon for forlengelse.

– Avtalen innebærer anslagsvis 210.000 liter øl i året. Samtidig har jungeltelegrafen medført at vi også har fått inn noen mindre, nye kunder med volumer på 15.000 til 30.000 liter i året, sier Eikeset.

I fjor produserte 7 Fjell rundt 500.000 liter øl, og omsetningen landet på cirka 18 millioner kroner. I år blir det god vekst.

– Vi har som målsetning å øke volumet med 50 prosent i 2020. Omsetningsmessig tenker jeg at det blir en vekst på 25 prosent, sier Eikeset.

– Når man er hovedleverandør til barer er marginene lavere per liter enn når man leverer til Vinmonopolet. Målet nå er å bygge flere hovedleverandøravtaler, fortsetter han.

Investering:  4 mill.

Ettersom de var gamle kjente hadde Monclair lyst til hjelpe Eikeset og 7 Fjell inn i Bargruppen.

– Problemet var at hele infrastrukturen i barene var eid av Ringnes. Vi har imidlertid et såpass stort grunnvolum at 7 Fjell sa seg villig til å ta den investeringen, og dermed bryte opp det duopolet Ringnes og Hansa har i Bergen, sier Monclair.

Med infrastruktur mener han ting som kjølerom, ølkjølemaskiner og glassvaskere.

– Vi har investert totalt 4 millioner kroner i tankbil samt i erstatning av all infrastruktur som Ringnes hadde satt opp. For å vise markedet at vi kan konkurrere med de store må også vi levere infrastruktur. Dette blir en lønnsom investering på sikt, sier Eikeset.

De største eierne i 7 Fjell Bryggeri er B. Friele & Sønner (Herman Friele) med 24 prosent, Eikeland Holding (Hans Petter Eikeland) med cirka 20 prosent, Jens Eikeset med 13 prosent og Stemmoka (Morten Dale) med 10,5 prosent.

MEDEIER I 7 FJELL: Herman Friele. Foto: Eivind Yggeseth