<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Longship kjøpte restaurantkonsern før corona-krisen

Restaurantbransjen sliter med stengte dører og permitterte medarbeidere. Gründerne bak Akershusgruppens 12 restauranter kom seg delvis ut før det smalt.

Publisert 5. apr. 2020 kl. 19.24
Oppdatert 7. apr. 2020 klokken 20.50
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 688 ord
KJØPT AV LONGSHIP HØSTEN 2019: Akershusgruppen driver en rekke lønnsomme restauranter, blant annet Amundsen Bryggeri og Spiseri. Et halvt år etter at Longship kjøpte 70 prosent av aksjene i Akershusgruppen, er gruppens 12 restauranter og barer stengt og 260 ansatte permittert. Foto: Iván Kverme

I fjor høst tok private equity-selskapet Longship et jafs av Oslos restaurantmiljø gjennom å kjøpe 70 prosent av aksjene i Akershusgruppen. Selger var Akers Hus Kafedrift, som eies av Ole Johan Tollefsen, Børre Jensen og Tor Erik Andreassen. De tre eier fortsatt de resterende 30 prosentene i Akershusgruppen.

Da Finansavisen omtalte kjøpet 1. november i fjor ønsket partene ikke å opplyse prisen for aksjene. 2019-regnskapet for Akers Hus Kafedrift viser imidlertid en gevinst ved salg av aksjer på 180 millioner kroner. Dette er sannsynligvis prisen Longship ga for aksjene.

– Vi kommenterer ikke prisen, er alt adm. direktør Ole Johan Tollfesen i Akershusgruppen vil si om saken.

Det er avsatt et utbytte i Akers Hus Kafedrift på 89 millioner kroner for 2019.

Permitterte 260 medarbeidere

I forbindelse med corona-utbruddet ble de to barene Beer Palace og Underbar stengt 12. mars. De ti restaurantene ble stengt dagen etter.

– Akershusgruppen har per i dag permittert samtlige 260 ansatte, forteller Tollfesen.

Restaurantene i gruppen har samlet vist god lønnsomhet de seneste årene. Både i 2018 og 2019 endte driftsmarginen i Akers Hus Kafedrift på 11-12 prosent.

SOLGTE SEG UT, MEN...: – Jeg tenker nå mest på våre 260 ansatte, sier adm. direktør Ole Johan Tollefsen i Akershusgruppen. Foto: Akershusgruppen

– Hvor lenge overlever Akershusgruppen som selskap med dagens situasjon?

– Hele serveringsbransjen står nå ovenfor en svært krevende situasjon. Det er derfor svært viktig at det raskt kommer på plass gode støtteordninger for denne og andre bransjer som er blitt påvirket tilsvarende. Med de rette tiltakene fra myndighetene og en felles dugnad med leverandører og gårdeiere skal vi klare oss gjennom denne krisen, sier Tollefsen.

– Med tanke på situasjonen i restaurantbransjen akkurat nå kan man vel si at timingen for å selge var relativt bra…?

– Vi står overfor en nasjonal krise som har slått veldig hardt inn i vår bransje. Jeg tenker nå mest på våre 260 ansatte, og på hvordan vi kan få en så rask oppstart som mulig etter at krisen er over. Dette er en situasjon som ingen kunne forutse, og jeg håper bare at vi kommer gjennom dette så raskt som mulig, sier Tollefsen.

Akers Hus Kafedrift (konsern)

 
(Mill. kr) 2019 2018
Driftsinntekter 194,7 241,5
Driftsresultat 23 28,1
Resultat før skatt 189,9 25
Årsresultat 184,8 19,2
Avsatt til utbytte 89 6
  • Restaurantkonsern som eies av Ole Johan Tollfesen, Børre Jensen og Tor Erik Andreassen med like store andeler.
  • Høsten 2019 solgte selskapet 70 prosent av aksjene i ti Oslo-restauranter og to barer til private equity-selskapet Longship.
  • Utestedene som ble solgt var Brasserie Hansken, Amundsen Bryggeri & Spiseri, Burger Joint, Café Skansen, Jarmann Gastropub, Nydalen Bryggeri & Spiseri, Pappabuene, Royal Gastropub, Kullt, HasleLinje Gastropub (åpnet i november 2019), Beer Palace og Underbar.
  • Prisen for aksjene var cirka 180 millioner kroner.
  • Etter salget eier Longship og Akers Hus Kafedrift henholdsvis 70 og 30 prosent i morselskapet til de 12 utestedene, Akershusgruppen.
  • I tillegg til 30 prosent eierandel i Akershusgruppen eier Akers Hus Kafedrift Amundsen Bryggeri på Hauketo og Hauketo Eiendom.

Bølgen & Moi i minus på driften

Bølgen & Moi kan ikke på langt nær vise til de samme marginene som Akers Hus Kafedrift. I fjor omsatte B&M-konsernet for 114 millioner kroner, og driftsresultatet endte på minus 283.000 kroner. Årsresultatet endte imidlertid på 1,8 millioner i pluss.

Med stengte restauranter er det for tiden tøft også for Bølgen & Moi.

Dersom vi ikke kan åpne før 1. juni blir det ekstra krevende
Harald Berger, adm. direktør i Bølgen & Moi

– Hvor lenge vi overlever kommer an på hvor raskt de ulike krisepakkene iverksettes og godkjennes og til støtten er på konto, og hvor lang tid det går før vi kan åpne restaurantene igjen. Dersom vi ikke kan åpne før 1. juni blir det ekstra krevende, sier daglig leder Harald Berger i Bølgen & Moi.

NY RESTAURANT: Bølgen & Moi Gimle åpnet i fjor. Nå er samtlige fem B&M-restauranter stengt. Foto: Iván Kverme

Bølgen & Moi har i dag fem restauranter; to i Oslo og én i hver av byene Stavanger, Kristiansand og Drammen. Restaurantene har vært stengt siden 14. mars, og 100 ansatte er permittert.

– Før coronaviruset traff oss hadde vi stor tro på et overskudd i 2020, sier Berger.

Bølgen & Moi skal etter planen åpne en ny restaurant i Bodø i løpet av 2020.

Berger eier Bølgen & Moi sammen med Toralf Bølgen og Trond Moi.

Bølgen & Moi (konsern)

 
(Mill. kr) 2019 2018
Driftsinntekter 114,3 126,5
Driftsresultat −0,3 1
Resultat før skatt 1,8 0,5
Årsresultat 1,8 0,1