Satser 55 millioner på luksussushi og street food

Hamars utelivskonge «Bobby» Vold investerer 55 millioner i et nytt matmarked. Med på laget er sushimester Alex Cabiao, som åpner en eksklusiv Omakase-restaurant.

Publisert 19. aug. 2020 kl. 20.04
Oppdatert 25. aug. 2020 klokken 19.56
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 807 ord
SATSER I NY BY: Alex Cabiao (64) var med å starte Alex Sushi i Oslo i 2001. Nå etablerer den kjente sushikokken seg i Hamar med en Omakase-restaurant sammen med Vold Eiendommer. Foto: OLIVER ORSKAUG

HAMAR:

– Jeg flyttet hit i mars og trives allerede veldig godt, sier Alex Cabiao, mens han varsomt fileterer nok et stykke fisk som skal bli til velsmakende sushibiter.

64-åringen var Norges første kjente sushikokk og mannen som ga navnet til populære Alex Sushi i Oslo. Etter at stedet åpnet for 19 år siden, gikk det ikke lang tid før Alex var på fornavn med finanskjendiser, toppadvokater og kultur- og mediepersonligheter som reserverte plass rundt sushibenken hans.

Nå har han lagt hovedstaden bak seg og tatt med sine skarpe japanske kokkekniver til Hamar. I oktober åpner restauranten Omakase by Alex Cabiao.

– Jeg gleder meg veldig, sier Cabiao.

Fant tonen med restaurantkonge

Mens han planlegger det nye luksuriøse spisestedet, som bare vil ha ti plasser og være åpen tre dager i uken, jobber han på sushirestauranten Nagomi i Hamar.

– Vi er veldig fornøyde med at Alex Cabiao sa ja. Vi har kjent hverandre i noen år og da jeg fortalte ham om planene våre, likte han dem veldig godt, sier Christian «Bobby» Vold.

53-åringen er daglig leder og medeier i familieselskapet Vold Eiendommer, og omtaler seg som restaurant– og eiendomsutvikler, med hovedvekt på restaurant.

– Det er det jeg startet med først, og det er artigere å utvikle forskjellige utelivskonsepter, enn å drifte eiendommer, sier Vold.

ÅPNER I OKTOBER: For øyeblikket er Matkvartalet en eneste stor byggeplass, men snart åpner restaurantutvikler Christian «Bobby» Vold og Alex Cabiao åtte spisesteder og en rekke matforretninger i Hamar. Foto: OLIVER ORSKAUG

Og en del restauranter har det blitt etter hvert. I dag driver selskapet sushirestauranten Nagomi og det italienske restaurantkonseptet il Teatro. Vold har også nylig overtatt franchiseavtalen for byens amerikanske sportspub, O’Learys.

– I tillegg driver vi Festiviteten Bar & Scene, hvor det også er konserter, stand-up show og andre kulturarrangementer, sier han.

På eiendomssiden leier Vold ut lokalene til restauranten Victoriahaven og de eier bygget som huser Victoria Hotel, som om kort tid omprofileres til Thon Hotels.

Etablerer nytt matmarked

Men det som opptar restaurantøren mest i disse dager, er Hamars nye matmarked. Det bygges i en hjørnegård i samme kvartal hvor byens kjente fiskeforretning Knutstad & Holen holder til.

Stedet skal hete Matkvartalet, hvor det vil være åtte ulike street food-konsepter, servering i byggets bakgård og en rekke forretninger som selger kvalitetsmat.

– Jeg har jobbet med planene i snart to år, og vi har nå inngått avtaler med både lokale og Oslo-baserte aktører, sier Vold.

Satser millioner

Investeringen han og familieselskapet gjør, er på mellom 50 og 55 millioner kroner. 

I disse dager er gården en eneste stor byggeplass, men når alt er ferdig og åpner, regner Vold med at Matkvartalet vil omsette for rundt 50 millioner kroner årlig.

– Folk i Hamar er blitt ganske så urbane. De er ikke så provinsielle lenger. Det bor nesten 100.000 mennesker i byen og omlandet, sier Vold.

Fiskeforretningen vegg-i-vegg er et bevis på at man kan lykkes med spesialforretninger innen mat i en mellomstor by. Knutstad & Holen omsatte i fjor for 46 millioner og har en kundekrets langt utenfor Hamar. At Matkvartalet åpner rett ved siden av, tror Vold bare vil styrke begge aktørene.

– Hamar vil få et kulinarisk strøk hvor innbyggerne kan kjøpe matvarer av høy kvalitet eller de kan kose seg på ulike spisesteder i nærheten av byens teater, kino og konsertscene, sier han.

Høy prisklasse

Stikkord for satsingen han står bak er kvalitet, håndverk og kunnskap, hvor etableringen av Omakase by Alex Cabiao nok oppfattes som det dristigste.

I dag finnes et lignende konsept i Stavanger som kan skryte av én Michelin-stjerne og et sted i Vikaterrassen i Oslo, som Alex frontet inntil nylig.

– Omakase betyr «kokken bestemmer» på japansk. Det er ingen fast meny. Man bestiller en pakke og får servert eksklusive råvarer som kobekjøtt, hummer og annen sjømat med drikke, sier Vold.

Kuvertprisen vil ligge et sted mellom 2.000 og 3.000 kroner og bordplass må reserveres.

– Vi har allerede fått bestillinger til den første kvelden, sier Vold.

De som står over luksussushi, kan heller bestille kreolske og karibiske retter som langtidsgrilles i byggets bakgård. En street food-aktør fra Oslo skal lage deilige retter fra Hawaii og et libanesisk spisested satser på vegetarretter. Det blir også et kinesisk street food-konsept og italiensk mat, samt et dessertutsalg.

Spesialforretninger

De som lager mat hjemme, er heller ikke glemt. En slakterforretning har Hamars befolkning etterlyst i flere år, og nå får de det. Et osteutsalg kommer, samt et kaffebrenneri og et landhandlerforretningen Lokal, som også snart åpner på Skøyen i Oslo.

– De selger kortreiste kvalitetsprodukter fra lokale gårdsmatprodusenter i Innlandet, sier Vold.

– Hamar er ikke store byen. Er det ikke en fare for at alle tilbudene du står bak, bare kannibalisere på hverandre?

– Nei, det tror jeg ikke. Omakase er et helt annet konsept enn Nagomi, og hver gang vi åpner et nytt spisested i byen, opplever vi at naborestauranten vår bare gjør det enda bedre, sier Vold.

SMAKFULLT: Sushi er en hit blant restaurantgjester, og nå får Hamar enda en sushirestaurant. Foto: OLIVER ORSKAUG