<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fastfood-flopp til 35 millioner

Jens Ulltveit-Moes satsing på hurtigmatkjeden Leon i Norge og Sverige gikk ikke som planlagt. Tre år etter åpningen er det bare ett utsalgsted igjen.

Publisert 23. aug. 2020
Oppdatert 25. aug. 2020
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 936 ord
HOLDER SKANSEN: Umoe Restuarants skulle åpne Leon-utsalgsteder i Norge og Sverige, men etter å ha tapt minst 35 millioner kroner på tre år, finnes det bare ett spisested på Oslo S igjen. Om den overlever, gjenstår å se. Foto: Eivind Yggeseth

Den britiske fastfood-kjeden Leon så dagens lys i London i 2004, og har siden ekspandert til en rekke land rundt om i verden. 

I dag finnes det nærmere 70 Leon-restauranter, som tar mål av seg og serverer sunn hurtigmat. 

Kjeden frir til vegetarianere som skyr hamburgerkjeder, og over halvparten av menyen til Leon består av plantebaserte retter.

Eksklusive rettigheter

Interessen for sunnere hurtigmat er på fremmarsj her i landet også, og i 2017 inngikk Umoe Restaurants en master-franchiseavtale som ga selskapet enerett til å drive Leon i Norge og Sverige. 

I juni 2018 åpnet Leon sitt første utsalgsted på Oslo S. Sjefen selv, Jens Ulltveit-Moe, var tilstede da det røde båndet i døråpningen ble klippet og de første kundene handlet mat.

Deretter fulgte en filial på Frogner og sultne sjeler kunne etter hvert også handle mat fra en Leon Food Truck som parkerte på ulike steder i hovedstaden. I fjor sommer åpnet det siste spisestedet på Munch Brygge i Bjørvika, mellom operabygget og Munch museet.

Helene Skjenneberg ble rekruttert fra stillingen som adm. direktør i Mat & Drikke Gruppen, som driver restaurantene D/S Louise, Albert Bistro, Sorgenfri og Lekter’n på Aker Brygge.

Hun skulle rulle ut Leon-konseptet i Norge og Sverige og fikk ganske romslige budsjetter for å lykkes. Men allerede i fjor forsvant hun ut av selskapet.

STORE TAP: Leon og en rekke andre serveringssteder har påført eieren Jens Ulltveit-Moe millioner i tap. Foto: Iván Kverme

Penger ut av kassen

I det første driftsåret omsatte Leon for i underkant av 15 millioner kroner. 

I fjor økte omsetningen til 29,3 millioner, men etableringen har kostet dyrt og påført Ulltveit-Moe millioner store tap.

I fjor bokførte Healthy Restaurants Norway, som er driftsselskapet til Leon i Norge, et tap på 21,6 millioner kroner før skatt. Året før viste samme regnskapspost minus 12,1 millioner kroner. 

Inkluderer man utgiftene i oppstartsåret, før man fikk inntekter fra det første serveringsstedet, er akkumulert tap før skatt på 35,6 millioner siden 2017.

Healthy Restaurants Norway

(Mill. kr) 2019 2018
Driftsinntekter 29,2 14,6
Driftsresultat -21,2 -11,5
Resultat før skatt -21,6 -12,1
Årsresultat -16,9 -9,3

Umoe Restaurants hadde ved inngangen til 2020 spyttet inn over 40 millioner kroner i Leon-satsingen gjennom konsernbidrag og lån. I fjor tok man nedskrivinger på 6 millioner kroner og ved nyttår var egenkapitalen på 4,3 millioner.

Hvor mye kjeden har tapt i år er uklart, men drastisk grep er tatt for å stanse årelatingen fra Ulltveit-Moes allerede slukne krigskasse. Den kjente milliardæren og forretningsmannen har tapt store deler av sin formue de siste årene på satsinger i ulike næringer.

Tilbake til start

Selv om Leon ikke ble det han kanskje drømte om, har det også vært lysglimt å spore. Frem til mars i år pekte noen piler oppover.

– Restauranten på Oslo S har hatt høyt volum fra dag én og vi greide etter hvert å få den til å gå i pluss og tjente penger, men så kom coronaen, sier Tore Garmo.

Han var i mange år adm. direktør i pizzakjeden Dolly Dimples og ble tidligere i år engasjert av Umoe Restaurants for å bistå med driften av Leon-kjeden.

FIKK RYDDEJOBBEN: Tore Garmo var i mange år adm. direktør i Dolly Dimple's. Nå leder han Leon-kjeden. Foto: Eivind Yggeseth

I stedet for å ekspandere kjeden videre, har han måtte stenge Leon-restaurantene på Frogner og Munch Brygge i Oslo.

– Vi stengte dem først midlertidig på grunn av coronaen, men nå er de stengt permanent, sier Garmo.

Spisestedet på Oslos største trafikknutepunkt, er nå det eneste Leon-utsalgsstedet igjen.

– Oslo S driver vi videre. Folks reiseaktivitet er ikke som den var, men når vi kommer tilbake til en normal hverdag, har vi god tro på Leon på Oslo S, både volum- og lønnsomhetsmessig, sier Garmo.

Planer om å åpne nye spisesteder i Norge og Sverige, er ikke på agendaen for øyeblikket, får Finansavisen opplyst.

Restaurantsatsing i krise

Leon er ikke den eneste utfordringen for Ulltveit-Moes serveringsimperium som i 2018 omsatte for 4,7 milliarder kroner i Skandinavia,

I fjor ble Sverre Helno byttet ut som toppsjef for Umoe Restaurants. Inn kom Espen Hoff, som rykket opp internt fra sin posisjon som adm. direktør i Peppes Pizza.

Umoe Restaurants

  • Eies 90 prosent av Umoe og 10 prosent av selskapets ledelse.
  • Ledes av konstituert konsernsjef Espen Hoff.
  • Driver kjeder som Peppes Pizza, TGI Friday's, Burger King, Leon, Starbucks, La Baguette og Eataly.
  • Driver også serveringssteder på flyplasser og serveringstjenester på togstrekninger via eget selskap.
  • Umoe Gruppen eies 100 prosent av Jens Ulltveit-Moe og hans familie.

Han fikk ansvaret for å snu den negative trenden og det lite tilfredsstillende resultatet i Umoe Restaurants. 

Burger King, TGI Friday’s, Starbucks, La Baguette, Cafe Opus og Eataly, er bare noen av varemerkene som Ulltveit-Moe driver, og noen er forsøkt solgt - uten hell.

2019-resultatet for restaurantvirksomheten endte med 166 millioner kroner i tap. Det kommer på toppen av 2018-tapet, som var 62 millioner.

Tusenvis permittert

Man håpet 2020 skulle bli året da elendigheten snudd, men med coronakrisen har ting gått fra vondt til verre.

Først ble 1.500 av de 4.000 ansatte permittert. Men med stengte serveringssteder tok det ikke lang tid før tallet var økt til 3.000 permitterte.

Flere av de 440 serveringsstedene til Umoe Restaurants har nå stengt sine dører for godt, blant dem tre av fire Leon-utsalg.

De tre genererte ikke noen fortjeneste i fjor, i henhold til forventningene, og resultatene har sviktet over tid, skriver styret i årsberetningen til Leons driftsselskap.

Likviditetssituasjonen for den siste Leon-restauranten for øyeblikket ikke er særlig god og den drives på sparebluss. 

Styret håper å oppnå tilstrekkelig likviditetstilførsel fra Umoe Restaurants i tide, og forutsetter derfor videre drift. Samtidig erkjenner styret i årsberetningen, som er signert 4. juni, at det knytter seg vesentlig usikkerhet til forutsetningen.

Det gjenstår dermed å se om Leon-kjeden forblir i Norge eller om den går inn.

TILBAKE TIL START: Leon startet med ett spisested i Norge på Oslo S. Det er det eneste serveringsstedet igjen i kjeden i Norge etter at alle de andre utsalgsstedene er stengt. Foto: Eivind Yggeseth