Minus for Olivia-restaurantene

Olivia-kjeden vokste kraftig i fjor, men veksten kostet. Den Herkules-eide italienske restaurantkjeden trår på gassen med nye etableringer i coronaåret.

NYESTE OLIVIA-RESTAURANT: Olivia åpnet på Egertorvet i Oslo mot slutten av fjoråret. I år åpner kjeden i Stockholm og Lillestrøm, og til neste år skal Finland erobres. Foto: Olivia
Uteliv

Olivia Holding, som favner den italienske restaurantkjeden Olivia og Olivia Import, nådde i fjor en omsetning på 489 millioner kroner. Det er en vekst i salget av pizzaer, pastaretter og drikke på over 20 prosent fra året før.

– Veksten skyldes i hovedsak nye restauranter. I tillegg har vi jobbet mye med gjesteopplevelsen, noe som har virket inn på omsetningen ved de eksisterende restaurantene, sier adm. direktør Hans Petter Hauge i Olivia Holding.

Sommeren 2018 åpnet Olivia restaurant i Stavanger, og i november samme år åpnet den første restauranten i Sverige, nærmere bestemt i Gøteborg. Helt i starten av 2019 åpnet Olivia et nytt Grab&Go-konsept, Pronto di Olivia, på Oslo Sentralbanestasjon, og helt mot slutten av fjoråret åpnet dørene til en av kjedens største restauranter på Egertorvet i Oslo.

– Alle disse har bidratt til veksten i 2019, sier Hauge.

NYTT MARKED: – I starten av 2021 åpner vi sannsynligvis vår første restaurant i Finland, sier adm. direktør Hans Petter Hauge Olivia. Foto: Olivia

Sikter mot Finland

Parellelt med topplinjeveksten har også kostnadene økt. I fjor endte resultatet før skatt på minus 2,2 millioner.

– Vi har investert ganske mye, og har en god del avskrivninger på immaterielle eiendeler. Vi jobber mye med god drift og resultater fra drift, og fremover skal vi tjene fornuftige penger, sier Hauge.

Ved utgangen av fjoråret hadde Olivia åtte restauranter i Norge, én i Sverige (Gøteborg) og én Pronto di Olivia. Og ekspansjonen skal fortsette. Ved kommende månedsskifte åpner Olivia i Stockholm og ved årsskiftet får Lillestrøm en Olivia-restaurant.

– I starten av 2021 åpner vi sannsynligvis også vår første restaurant i Finland, nærmere bestemt i Helsingfors. Vi er i ferd med å ansette en Country Manager der nå, forteller Hauge.

– Mange tradisjonelle butikker er blitt borte, så tilgangen på lokaler er god. Samtidig har dette gjort at vi har fått økt konkurranse fra andre restauranter, fortsetter han.

Den første Olivia-restauranten ble åpnet på Aker Brygge i 2006 av Anne Kristi Koppang, Kristin Havig-Gjelseth og Gry Holm. Mot slutten av 2015 kom oppkjøpsfondet Herkules på banen og kjøpte 66 prosent av aksjene i selskapet. Olivia hadde før dette åpnet ytterligere to restauranter i Oslo, på Tjuvholmen og i Hegdehaugsveien, og prisen for aksjeposten skal ifølge DN ha vært 220 millioner kroner.

ITALIENSKE SPESIALITETER: Olivia. Foto: Iván Kverme

20–25 prosents omsetningssvikt i år

Coronapandemien traff restaurantbransjen hardt, og også Olivia-sjefen innrømmer at det har vært tøffe tider. Samtlige Olivia-restauranter stengte 12. mars, og de fleste av konsernets 700 ansatte ble permittert. Olivia-restaurantene åpnet gradvis opp igjen i perioden 17. april til 6. mai. På Oslo Sentralbanestasjon/Østbanehallen, som huser både en Olivia-restaurant og Pronto di Olivia, er trafikken redusert med 50 prosent, ifølge Hauge.

– Vi var blant de første til å åpne restaurantene igjen, men de spontane restaurantbesøkene er sterkt begrenset som følge av utstrakt bruk av hjemmekontor under corona. I tillegg har innstramminger i Oslo og busstreik ført til at det er forskjeller fra uke til uke. Alt i alt regner vi med at vår omsetning er ned 20 til 25 prosent i år.

Alt i alt regner vi med at vår omsetning er ned 20 til 25 prosent i år
Hans Petter Hauge, Olivia

Olivia Holding har mottatt rundt 10 millioner kroner i kontantstøtte som følge av corona.

– Det veier ikke opp for omsetningstapet, men er et fint bidrag, sier Hauge.

– 300 av våre ansatte er fortsatt permittert, og det er trist. Jeg regner imidlertid med at vi får en pluss på driften i 2020, men vi har fortsatt store avskrivninger, så bunnlinjen ender nok på minussiden, fortsetter han.

Olivia Holding

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter488,7406,5
Driftsresultat11,819,3
Resultat før skatt−2,29,7
Årsresultat−4,57,8
  • Italiensk restaurantkjede.
  • Første Olivia-restaurant ble åpnet på Aker Brygge i Oslo av Anne Kristi Koppang, Kristin Havig-Gjelseth og Gry Holm i 2006.
  • I dag består Olivia av åtte norske restauranter; fem i Oslo og en i hver av byene Bergen, Trondheim og Stavanger. I tillegg kommer én Olivia-restaurant i Sverige, én Pronto di Olivia (et nytt Grab&Go-konsept) og Olivia Import.
  • I år åpner to nye restauranter (Stockholm og Lillestrøm), og til neste år åpner første Olivia-restaurant i Finland.
  • Oppkjøpsforndet Herkules kjøpte 66 prosent av aksjene mot slutten av 2015. Blant øvrige eiere kan nevnes Drueklasen (de tre gründerne) med 12 prosent, finske Armada med 8 prosent og Filippa (7 prosent).
olivia
herkules
italiensk
restaurant
Hans Petter Hauge
Pronto di Olivia
Nyheter
Uteliv