Lider etter Trumps grep: produsentene har tapt milliarder

Whisky-industrien i Skottland er hardt rammet etter at Trump innførte en ekstra toll i 2019.

RAMMET: Whisky-produsenter i Skottland er hardt rammet etter Trumps tollgrep.  Foto: Bloomberg
Uteliv

Skottland er godt kjent for whisky-produksjon og brennevinet er et viktig eksportprodukt. Siden 2019 har eksporten lidd etter at Trump-administrasjonen innførte en ekstra tollsats på 25 prosent på grunn av tollkrigen med EU. 

Tapene til de skotske whisky-eksportørene har nå passert 500 millioner pund, rundt 5,6 milliarder kroner, på grunn av den ekstra tollsatsen, melder BBC

Paraplyorganisasjonen The Scotch Whisky Association (SWA) beskriver situasjonen som «uholdbar» og mener at destilleriene «fortsetter å betale prisen for en luftfartskrangel som ikke har noe med dem å gjøre». 

Flyreferansen bunner ut i starten på tollkrangelen tilbake i 2004 da USA meldte inn EU til verdens handelsorganisasjon (WTO) for å gi billige lån til flyprodusenten Airbus. De mente at lånene utgjorde ulovlige statlige subsidier. Det var starten på en lang tollkrangel mellom EU og USA, som endte med at USA innførte tollsanksjoner på 7,5 milliarder dollar på importvarer fra EU i oktober 2019. 

«Siden straffetollen ble iverksatt har eksporten til USA falt med 35 prosent», uttaler Karen Betts, adm. direktør i SWA, til BBC.