Volkswagens toppledere tiltalt for dieseljuks

Toppledelsen i Volkswagen tiltales for markedsmanipulasjon i forbindelse med utslippsjukset som ble avdekket i 2015.

I TRØBBEL: Tysk påtalemyndighet har nå besluttet å ta ut tiltale mot Volkswagens tidligere toppsjef Martin Winterkorn (avbildet), nåværende toppsjef Herbert Diess og styreformann Hans Dieter Pötschwith. AP Photo/Michael Sohn, file/NTB/Scanpix
Utenriks

Den tyske bilprodusenten har innrømmet at det ble installert programvare som gjorde at utslippene fra deres dieselbiler framsto som lavere enn i virkeligheten.

Tysk påtalemyndighet har nå besluttet å ta ut tiltale mot Volkswagens tidligere toppsjef Martin Winterkorn, nåværende toppsjef Herbert Diess og styreformann Hans Dieter Pötschwith.

Påtalemyndigheten mener bilprodusentens toppledelse var kjent med, og i det lengste forsøkte å dekke over utslippsjukset som begynte tilbake i 2006.

Winterkorn måtte rydde kontoret og forlate VW kort tid etter at skandalen ble kjent. Flere andre i ledelsen har også måttet gå. Diess uttalte til nyhetsbyrået AFP tidligere denne måneden at han ville gå av dersom han blir tiltalt.

I 2016 medga VW-ingeniøren James Liang at han hadde vært med på å utvikle programvaren som fikk selskapets dieselmotorer til å framstå som mer miljøvennlige enn de i realiteten var.

Året etter innrømmet Oliver Schmidt, som hadde en sentral lederstilling i Volkswagens virksomhet i USA, at han hadde kjent til jukset med utslippsdata.

Siden «dieselgate» har Volkswagen tilbakekalt millioner av biler og gått med på å betale milliarder i bøter og kompensasjon til bilkjøpere.

(©NTB)

Volkswagen
dieselskandalen
diesel
Nyheter
Utenriks
Bil