USA innfører straffetoll for milliarder på import fra EU

Trump-administrasjonen varsler straffetoll på en rekke varer fra EU, etter å ha vunnet fram med sin WTO-klage på unionens ulovlige subsidiering av Airbus.

KJEMPESTRAFF: President Donald Trumps administrasjon varsler straeffetoll på flere varer fra EU. Foto: NTB Scanpix
Utenriks

USAs handelsrepresentant Robert Lighthizer varslet onsdag straffetoll på en rekke importvarer fra EU. Det utslagsgivende var at USA etter årelang strid har vunnet fram med en klage på europeisk subsidiering av flyprodusenten Airbus.

Verdens handelsorganisasjon (WTO) kom i mai med sin endelige konklusjon: EU-subsidiene til Airbus har skadd den amerikanske konkurrenten Boeing.

Subsidiene kom i form av billige lån til Airbus som ifølge WTO har vært ulovlige.

Får klarsignal

Et voldgiftspanel har nå fastslått at USA kan svare med å ilegge straffetoll på opptil 100 prosent på import fra EU verdt 7,5 milliarder dollar i året. Det tilsvarer drøyt 68 milliarder kroner til dagens kurs. Det er en god del lavere enn USAs krav, som var på 11,2 milliarder dollar.

Den amerikanske handelsrepresentanten opplyser at straffetollen vil tre i kraft 18. oktober.

Tollen rammer hundrevis av varer produsert i EU. Det bli blant annet snakk om 10 prosent på fly produsert i Frankrike, Spania, Storbritannia og Tyskland. I tillegg rammes en lang liste med matvarer og drikkevarer med en ekstratoll på 25 prosent.

Trump har tidligere raslet med sablene mot flere av landbruksproduktene som nå skal rammes, blant annet fransk vin, men nå rammes også ost fra nær sagt alle land i Europa, i tillegg til spansk oliven, skotsk og irsk whisky og ull, samt verktøy og kaffe fra Tyskland.

Italiensk olivenolje og vin er derimot spart for straffetoll, i likhet med all europeisk sjokolade.

Straffetollen må opphøre når subsidieringen av Airbus stanser.

Vil svare

EU har gjort det klart at unionen vil forsvare sine interesser og svare dersom amerikanerne innfører straffetoll.

– Vi mener fortsatt det vil være kortsynt og lite produktivt å innføre straffetiltak nå, sa EUs handelskommissær Margot Wallström etter at WTO-kjennelsen ble klar.

Ifølge henne er EUs foretrukne løsning fortsatt å inngå et forlik med USA.

- Men hvis USA bestemmer seg for å innføre mottiltakene WTO nå har autorisert, vil det presse EU inn i en situasjon der vi ikke har noe annet valg enn å gjøre det samme.

Sak mot Boeing

Europeerne har vunnet en lignende sak i WTO om subsidiering av Boeing, og ifølge Malmström vil denne bli avgjort om noen måneder.

EU vil da stå klar med sin egen liste over amerikanske produkter som kan ilegges straffetoll.

Airbus sier amerikanske straffetiltak vil gå ut over USAs økonomi, inkludert flyselskaper, passasjerer og amerikanske arbeidstakere og underleverandører.

– Hele den globale luftfartsindustrien vil bli skadelidende, sier Airbus-sjef Guillaume Faury.

straffetoll
wto
airbus
boeing
Nyheter
Utenriks
Luftfart