Donald Trump og Kinas visestatsminister forhandler ny avtale

Kina og USAs «mini-avtale» resulterte i  børsoppgang. Analytikere mener imidlertid at den innebærer lite av betydning.

Nordea Wealth Management. FV: Sigrid Wilter Slørstad Ingvild Borgen Gjerde Øystein Nerva Foto: Eivind Yggeseth

Fredagens håndtrykk mellom president Donald Trump og Kinas visestatsminister Liu He skal åpne for nye forhandlinger i handelskonflikten. Trump beskriver avtalen som en «veldig betydelig fase-1-avtale». Ifølge DNB har den nye «mini-avtalen» imidlertid ikke stor innvirkning.

Utsetter opptrappingen av tollsatsene

Avtalen innebærer at USA forplikter seg til å utsette opptrappingen av tollsatsene fra 25 til 30 prosent. Til gjengjeld har Kina forpliktet seg til å kjøpe litt mer amerikanske jordbruksprodukter. Det kan være viktig for Donald Trump å vise fremgang i forhandlingene før valgkampen i 2020, særlig når amerikanske bønder er blant målgruppene som har blitt hardest rammet av Kinas tariffer, ifølge DNB.

Fortsatt uenighet om de store spørsmålene

Til tross for den nye avtalen er de to verdensmaktene fortsatt uenige om handelskonfliktens viktigste dilemmaer, nemlig tvungen teknologioverføring og kinesernes statlige støtte av strategiske industrier. «USA har ennå ikke tilbudt seg å redusere noen av tollsatsene som allerede er implementert og de holder fortsatt fast om trusselen om å øke tollsatsene i desember», skriver analytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB.

USAs hovedindeks S&P 500 klatret 1,1 prosent ved stengetid fredag. Shanghai Composite i Kina klatrer 1,38 prosent ved børsåpning mandag morgen.