Det blir valg i Storbritannia 12. desember

Det britiske Underhuset har stemt for å holde valg i landet 12. desember. Vedtaket ble gjort med 438 mot 20 stemmer etter nesten seks timer med debatt tirsdag.

FØRJULSVALG:  Boris Johnson fikk gjennom forslaget om nyvalg 12. desember.  Foto: NTB Scanpix
Utenriks

Etter tre mislykkede forsøk på å skrive ut nyvalg denne høsten, fikk regjeringen endelig med seg de folkevalgte på å la britene gå til urnene før jul. Regjeringen la tirsdag fram et forslag om at valget skulle holdes 12. desember. Opposisjonen ville endre datoen til 9. desember, men fikk ikke gjennomslag for dette.

Ved tidligere anledninger har opposisjonspartiene avvist å holde valg, fordi de først ville sikre at landet ikke krasjet ut av EU uten en avtale 31. oktober. Denne gangen var situasjonen annerledes etter at EU hadde tilbudt en tre måneder lang utsettelse av utmeldingen, noe statsminister Boris Johnson motvillig måtte gå med på.

En annen forskjell var at tidligere forsøk på å skrive ut nyvalg ble gjort i henhold til valgloven, som krever to tredels flertall, det vil si 434 stemmer. Tirsdagens forslag kom i form av et eget lovforslag, som bare krever alminnelig flertall, men til slutt fikk regjeringen faktisk mer enn to tredels oppslutning for sitt forslag.