Inntjeningen overrasker i USA

I det seneste året har S&P-selskapene bare økt sin inntjening med en prosent. Analytikerne hadde imidlertid ventet et fall.

VAR FOR NEGATIV: En trader på New York-børsen. Foto: NTB Scanpix
Utenriks

Av de nær 300 S&P 500-selskapene som hittil har presentert sine tall for tredje kvartal har hele 73 prosent gjort det bedre enn ventet.

Sektorene forbruksvarer, helsetjenester og IT står for den største andelen positive overraskelser, mens energi- og eiendomsselskaper hovedsakelig har skuffet.

Med blodfattig vekst

Generelt har inntjeningsveksten vært blodfattig.

Samlet sett er resultatet pr. aksje opp med bare en prosent fra samme periode i fjor, mot 1,6 og 3,2 prosent i henholdsvis første og andre kvartal.

Energi- og råvareselskapene melder om bunnlinjefall på godt over 20 prosent. Helsetjenestesektoren trekker derimot opp snittet.

Senket estimatene

– De positive overraskelsene skyldes reell bunnlinjevekst, dersom vi skal snakke om vekst da, kommenterer investeringsdirektør Leif-Rune Rein i Nordea Liv.

– Dét at selskapene overrasker positivt er normalen, og dette skyldes at estimatene blir justert ned i forkant av rapporteringen.

Rein påpeker at analytikerne for et år siden trodde S&P 500-selskapenes resultat pr. aksje ville stige med 12,1 prosent i kvartalet vi nettopp la bak oss.

– I starten av rapporteringssesongen var tallet nesten nede i minus fire prosent, så når selskapene nå rapporterer en prosent vekst, er det en positiv overraskelse, sier han.

Økonomisk nedtur

Fenomenet er særlig synlig i de sykliske sektorene, idet USAs økonomiske utsikter gradvis er blitt verre. Også i energisektoren er sterk optimisme blitt til utpreget pessimisme: Analytikerne spådde i begynnelsen av oktober i fjor at bransjen i årets tredje kvartal ville styrke bunnlinjen med hele 23 prosent.

Et kraftig fall i oljeprisene medførte at estimatet et år senere ble til minus 30 prosent.

Hittil i resultatsesongen har det faktiske tallet vært minus 23 prosent. Analytikerne tror imidlertid at selskapene som ennå ikke har lagt frem sine tall vil melde om 45 prosent lavere lønnsomhet.

For øvrig satt S&P 500-indeksen på onsdag en ny rekord. I det seneste året har den steget med 15 prosent.

s&p 500
3. kvartal
it
energi
oljeaksjer
sykliske aksjer
oljeprisen
Nyheter
Utenriks
Børs