<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ny asiatisk kjempeavtale kan landes i dag

RCEP-avtalen vil muligens inngås i dag. Dersom den gjør det, blir den verdens største handelsavtale.

    Publisert 4. nov. 2019 kl. 07.55
    Oppdatert 4. nov. 2019 klokken 07.55
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 143 ord
    PROTEST: Selv om den potensielle RCEP-avtalen vil trigge store handelsgevinster i den sør-østlige delen av Asia, er ikke alle like fornøyde med at landet skal delta i en slik union. Bildet viser indiske bønder i protest mot avtaleinngåelsen. Foto: NTB Scanpix

    RCEP har siden 2012 vært en foreslått handelsavtale mellom 16 nasjoner i den sør-østlige delen av Asia. Grupperingen inkluderer blant noen av verdens største økonomier, med blant annet Kina, Sør-Korea, Japan, India, New Zealand og Australia i spissen. Det forventes at det kommer en kunngjøring av en handelspakt i løpet av dagen.

    «Det vil komme en kunngjøring med lederne om suksessen med RCEP-avtalen senere i dag. Signeringen vil være i neste år», sier den thailandske handelsministeren Jurin Laksanawisit til Reuters.

    Dersom avtalen signeres neste år vil den totalt prege over 3,4 milliarder menneskeliv og omfatte nesten 40 prosent av verdens samlede bruttonasjonalprodukt. Dette vil gjøre den nesten dobbelt så stor som handelsavtalen mellom USA, Canada og Mexico (NAFTA), som regjerer i dag som verdens største handelsavtale.