<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Iran presser EU med uran

Irans brudd på atomavtalen er ikke et skritt i retning atomvåpen, ifølge ekspert. Avtalebruddene fungerer i stedet som et politisk og økonomisk pressmiddel.

    Publisert 6. nov. 2019 kl. 13.23
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 361 ord
    VERDEN FØLGER MED: Flere av Irans nye grep for å anrike uran utgjør brudd på den internasjonale avtalen om landets atomprogram. Foto: AP

    I et underjordisk atomanlegg skal Iran etter planen onsdag begynne å sprøyte urangass inn i 1.044 sentrifuger.

    De siste dagene har iranerne også varslet at de tar i bruk nye og mer avanserte sentrifuger i et annet anlegg for å anrike uran.

    Visse typer høyanriket uran kan potensielt brukes til å lage atomvåpen. Men det er neppe Irans mål i denne omgang, ifølge flere analytikere.

    – Dette er ikke et forsøk på å bevege seg nærmere kjernefysiske våpen, skriver Ellie Geranmayeh i tankesmia European Council on Foreign Relations på Twitter.

    Vil selge olje

    I stedet tror hun opptrappingen av Irans uran-anriking dreier seg om det iranerne selv har gitt tydelig uttrykk for: At de forsøker å presse europeiske land til å hjelpe dem økonomisk.

    Iranske myndigheter har gjentatte ganger bedt EU-land om hjelp til å omgå sanksjonene som USA har innført mot Iran. Et hovedproblem for iranerne er sanksjoner som hindrer dem i å selge olje på verdensmarkedet.

    Flere av Irans nye grep for å anrike uran utgjør brudd på den internasjonale avtalen om landets atomprogram.

    Men hvis EU-landene hjelper Iran med å omgå USAs sanksjoner, kan avtalebruddene reverseres, ifølge Irans president Hassan Rouhani.

    Misnøye med USA

    Også Ali Vaez i organisasjonen Crisis Group mener Iran forsøker å legge press på EU-landene Storbritannia, Frankrike og Tyskland, samt Russland og Kina.

    Dette var landene som i 2015, sammen med USA, framforhandlet atomavtalen med Iran.

    Da president Donald Trump i fjor erklærte at han trakk USA fra avtalen, utløste det stor misnøye hos de andre stormaktene. EU-landene har i prinsippet sagt seg villig til å hjelpe Iran med å omgå de nye økonomiske sanksjonene som Trump har innført.

    Men USA er verdens mektigste land, og så langt har ikke europeerne funnet noen løsning som gir Iran mulighet til å selge olje og handle med internasjonale selskaper.

    Både Geranmayeh og Vaez tror Irans avtalebrudd også er et forsøk på å presse USA. Iranerne kan ha et håp om at Trump vil fjerne sanksjoner – eller i alle fall ikke innføre flere straffetiltak.

    Myndighetene i USA varsler imidlertid at de fortsatt vil legge maksimalt press på Iran. Samtidig beskylder de Iran for å drive med «kjernefysisk utpressing».