Handelskrigen: USA og Kina lover å fjerne tollavgiftene

USA og Kina er enige om gradvis å fjerne de nyeste tollavgiftene, etterhvert som partene nærmer seg en handelsavtale.

MELDER OM FREMSKRITT: Gao Feng fra Kinas handelsdepartement. Foto: AFP

– I de seneste to ukene har høytstående representanter hatt dype, konstruktive diskusjoner og blitt enige om å fjerne de ytterligere tollavgiftene i faser, idet fremskritt gjøres med handelsavtalen, erklærte en talsperson for Kinas handelsdepartement, Gao Feng, på torsdag.

– Dersom Kina og USA gjør en fase 1-avtale, skal begge partene trekke tilbake de eksisterende tilleggsavgiftene i samme størrelsesorden og på samme tid, basert på avtalens innhold – noe som er en viktig betingelse for å oppnå enighet om en avtale.

Optimisme og forvirring

Nyheten skapte umiddelbart optimisme i aksjemarkedet, og terminkontraktene på USAs S&P 500-indeks skjøt opp med rundt 20 punkter.

Noen timer senere var mesteparten av oppgangen imidlertid reversert, idet traderne begynte å spørre seg hva USA og Kina faktisk hadde avtalt.

«Markedets fokus er nå på hvordan USA vil reagere på Kinas tollavgiftskommentarer,» skrev Tommy Xie, en økonom i Oversea-Chinese Banking Corp., i en melding til bankens kunder.

«Investorene er fortsatt forsiktige.»

Uenige om møtestedet

Dessuten er det fortsatt uklart hvor og når presidentene Xi Jinping og Donald Trump vil møtes, for eventuelt å undertegne en begrenset handelsavtale. Det var opprinnelig meningen at møtet skulle finne sted den 16. og 17. november, i forbindelse med en konferanse i Santiago. Arrangementet ble imidlertid avlyst, som følge av politisk uro i Chile.

Deretter avslo kineserne forslag fra Det hvite hus om at de to lederne kunne treffes i Alaska, Hawaii eller Iowa.

For tiden diskuteres Europa og Asia som mulige møtesteder. Ifølge Reuters kan møtet dessuten bli utsatt til desember.

Kan fjerne importforbud

For øvrig opplyste Kinas tollbyrå og landbruksdepartement at de vurderer å fjerne dagens begrensninger på import av fjærkre fra USA.

Landet innførte i januar 2015 et forbud mot amerikanske egg og fjærkre, angivelig som følge av fugleinfluensa. I året før utgjorde denne handelen over 3,5 milliarder kroner.


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker