<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Grensekontrollen mot Sverige koster danskene 100 millioner

Grensekontrollen på svenskegrensen koster Danmark 100 millioner danske kroner, opplyser landets justisminister Nick Hækkerup.

Publisert 16. nov. 2019
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 156 ord
100 MILLIONER¤: Dansk politi innleder idag kontroll av kjøretøy på grensen mellom Danmark og Sverige. Hensikten er å begrense kriminaliteten på tvers av grensen.  Foto: NTB Scanpix

Summen tilsvarer rundt 135 millioner norske kroner.

Grensekontrollen mellom Sverige og Danmark ble innført tirsdag, etter initiativ fra regjeringen i København. Danmark varslet i oktober Sverige og EU-kommisjonen om tiltaket, som innføres for å hindre medlemmer av kriminelle gjenger i å bevege seg fritt over grensene. Tiltaket skal i første omgang vare i seks måneder.

Nå er kostnaden blitt kjent, skriver Jyllands-Posten. Hækkerup kommer med opplysningen i et svar til folketingsmedlemmet Sikandar Siddique i Alternativet.

Seks måneders grensekontroll og utgiftene til det tilhørende Center for Politisamarbejde og Kriminalitetsbekæmpelse i Øresunds-regionen beløper seg totalt til 100 millioner kroner, heter det.

Kontrollene foregår på Øresundstoget, på Øresundsbroen og i havner med ferjetrafikk i Helsingør, Frederikshavn, Grenaa og Rønne.

Togkontrollene vil i første omgang skje ved København lufthavn og ved Tårnby stasjon. Dansk politi ønsker imidlertid å kunne kontrollere passasjerer om bord i tog som kjører inn på dansk territorium.

Bilister fra Sverige vil kunne bli vinket inn av politiet for stikkprøvekontroller og periodiske kontroller.