Kinesiske soldater ute i Hongkongs gater

Kinesiske soldater gjorde en sjelden opptreden i Hongkongs gater lørdag. De ryddet opp etter en uke der store deler av samfunnet ble lammet av protestaksjonene.

SJELDEN OPPTREDEN: Kinesiske soldater ryddet opp i gatene i Hongkong lørdag.  Foto: NTB Scanpix
Utenriks

Soldatenes innsats blir sett på som svært symbolsk og skal ha skjedd uten noen oppfordring fra de hardt pressede selvstyremyndighetene i Hongkong.

Flere titall soldater fra den kinesiske garnisonen i Hongkong, kortklipte og iført likt treningstøy, gjennomførte en lynrask opprydning av murstein og skrot i området ved basen. Ifølge Hongkongs grunnlov er de pålagt å oppholde seg på garnisonsområdet.

Statlige kinesiske medier har flere ganger advart om at soldatene vil kunne settes inn for å stanse krisen i byen, som har en viss grad av selvstyre og et annet system enn Fastlands-Kina. Demonstrasjonene i byen begynte for seks måneder siden med krav om demokratiske reformer og skrinleggelse av en omstridt utleveringslov, og har vokst i omfang og intensitet.

Dyp krise

Hongkong er nå inne i en dyp krise. Mange utenlandske studenter er i ferd med å reise hjem, og trafikken er lammet av veisperringer og hyppige, lynraske protestaksjoner. Økonomien begynner også å bære preg av situasjonen.

Folkets frigjøringshær bekreftet opprydningsaksjonen på Weibo, som er Kinas variant av Twitter. Der skriver de at de grep inn for å åpne en sperret vei utenfor Kowloon Tong-basen for trafikk, og føyer til at de fikk «applaus fra innbyggerne».

Forrige gang soldatene ble satt inn i Hongkong, var for å rydde opp etter en orkan i 2018.

Trosser Xi

Soldatenes opptreden har økt det fra før høye spenningsnivået. Uken som har gått har vært preget av gateslag på universitetsområdene, sperrede veier og metrolinjer, hærverk, vold og kaos. To personer har mistet livet i hendelser knyttet til protestene i uka som gikk.

– I dag er de her for å plukke opp stein, i morgen kommer de for å ta livet av oss, sier en Facebook-bruker på en video som viser soldatene rydde.

President Xi Jinping sa torsdag at demonstrantene truet det politiske systemet i byen, og at å «avslutte volden og kontrollere kaoset» var hovedprioritet.

Så langt har imidlertid aksjonistene trosset den kinesiske presidentens advarsel og fortsatt aksjonene.