<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Investorer setter press på IEA

I et brev sendt til den globale energiovervåkeren IEA retter investorer, deriblant norske Storebrand, kritikk mot organisasjonens energisektor-analyse.

    Publisert 18. nov. 2019 kl. 10.40
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 335 ord
    PRESS: IEA-direktør Fatih Birol blir satt under press.  Foto: Michel Euler

    Rapporten, som beskrives som årets viktigste analyse av energisektoren, World Energy Outlook , ble lagt fram tidligere i oktober, og gir et viktig beslutningsgrunnlag for blant annet næringsliv og politikk.

    I rapporten slår IEA fast at det trengs en langt større innsats hvis verden skal kunne redusere utslippene i energisektoren nok til å hindre en klima-tidsbombe.

    For små endringer

    Mandag sendte norske Storebrand og 64 andre selskaper, organisasjoner og akademikere et felles brev til IEA-sjef Fatih Birol, der de ber organisasjonen endre analysene, skriver Reuters.

    – IEA leverer ikke de verktøyene regjeringer, investorer og selskaper trenger for å tilpasse politikk, investeringer og forretningsstrategier til Parisavtalen, sier Odd Arild Grefstad, konsernsjef i Storebrand.

    I sin siste utgave av rapporten har IEA gjort flere endringer. Blant annet har byrået en mer konsentrert fremstilling av hvordan verden kan nå målene i Parisavtalen.

    Ifølge kritikerne har de ikke lyktes med dette, og i brevet oversendt IEA pekes det på at byrået bør gi en bedre analyse av hva som skal til for å nå målet om 1,5 graders oppvarming, i tråd med Parisavtalen.

    Vil ha bedre analyser

    De ber også om at organisasjonen inkluderer analyser om implementering av fornybar energi, økt energieffektivitet, økt andel elbiler og en brems i utviklingen av olje, gass og kullproduksjon i sitt fornybarscenario.

    IEAs fornybarscenario skal sikre at verdens CO2-utslipp kuttes med to tredeler mellom 2018 og 2050 før de nulles ut i 2070. Planen legger opp til at andelen fossilt brennstoff faller fra fjorårets 81 prosent til 58 prosent i 2040. Det vil ifølge IEA være nok til at temperaturøkningen holder seg under 1,8 grader.

    I Parisavtalen forpliktet verdens land seg til å begrense den globale oppvarmingen til godt under 2 grader og helst til 1,5 grader.

    Mener kritikerne har misforstått

    I et intervju med Reuters tidligere i november argumenterte Birol og andre IEA-topper for at kritikken av rapporten var malplassert, og at scenarioene i rapporten, og det de forsøker å redegjøre for, var misforstått.

    Også Nordea, IKEA, Zürich Insurance Group, Folksam og tidligere FNs klimasjef, Christiana Figueres, er blant de 65 som har signert brevet.

    (©NTB)