Europeiske land fremmer klage på iranske brudd på atomavtalen

Storbritannia, Frankrike og Tyskland klager inn Iran for brudd på atomavtalen. Det kan føre til at sanksjoner mot landet blir gjeninnført.

SKUTT NED: Iran senket et fly med 176 passasjerer ombord 8. januar. Landet fyrte også av missiler mot amerikanske mål nylig. Foto: NTB Scanpix

Klagen ble kunngjort tirsdag, i en felles uttalelse fra de tre landene. De føyer imidlertid til at de støtter opp om avtalen, og ikke slutter seg til USAs strategi med «maksimalt press» mot Iran.

I uttalelsen sier de at de har blitt stående «uten noe annet valg, sett i lys av Irans handlinger, enn å melde inn våre bekymringer om at Iran ikke overholder sine forpliktelser».

– Vårt mål er klart: vi ønsker å bevare avtalen, og komme til en diplomatisk løsning innenfor den. Vi vil løse dette sammen med alle partnerne i avtalen. Vi ber Iran om å delta konstruktivt i forhandlingsprosessen som begynner nå, sier Tysklands statsminister Heiko Maas i en uttalelse.

De europeiske partnerlandene i atomavtalen har siden forrige måned luftet muligheten for å aktivere tvisteløsningsmekanismen som ligger i avtalen. Det er dette landene nå har gjort, og konsekvensen kan blant annet bli at FN-sanksjoner blir gjeninnført.

Atomavtalen med Iran ble framforhandlet i 2015 av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU. Den trådte i kraft i 2016.

USAs president Donald Trump kunngjorde i 2018 at USA trekker seg fra avtalen, og amerikanerne har siden gjeninnført harde sanksjoner mot Iran. Landet har svært ved å gå vekk fra avtalen i stadig større grad. Nylig avfyrte Iran missiler mot amerikanske mål.