Frankrike og USA vil unngå opptrapping av skattestrid

Både Frankrike og USA gir uttrykk for at de vil unngå en opptrapping av striden rundt Frankrikes skattlegging av amerikanske IT-giganter.

Både Frankrike og USA gir uttrykk for at de vil unngå en opptrapping av striden rundt Frankrikes skattlegging av amerikanske IT-giganter.

Den franske utenriksministeren Bruno Le Maire sa i Brussel tirsdag at det er håp om et gjennombrudd i saken i løpet av en uke.

Bakgrunnen for konflikten er at Frankrike har innført en egen skatt på digitale tjenester levert av store IT-selskaper. De største og mest kjente av disse selskapene er amerikanske, som Facebook og Google, og de betaler svært lite skatt i mange av landene hvor de selger annonser og samler inn data om brukerne.

Den nye skatten har fått USA til å true med høye tollsatser på franske varer som champagne, ost og luksusvesker.

Nyhetsbyrået AFP viser til ikke navngitte kilder som sier Frankrike vil legge skatten på is inntil videre. I mellomtiden skal forhandlinger om saken fortsette innenfor rammen av Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

Presidentene Emmanuel Macron og Donald Trump diskuterte saken på telefon søndag, og dagen etter skrev Macron på Twitter at partene forsøker å finne en god avtale for å unngå opptrapping av tollsatser.

– Strålende, svarte Trump, også han på Twitter.

(©NTB)