Kina innfører nasjonalt virus-tiltak – 41 bekreftet døde

Kinesiske myndigheter iverksetter landsdekkende tiltak blant reisende på tog, fly og busser for å identifiserte mistenkte tilfeller av det dødelige viruset.

Publisert 25. jan. 2020 kl. 08.27
Oppdatert 25. jan. 2020 klokken 09.18
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 277 ord
SMITTEFARE: Passasjerer iført ansiktsmaske på et T-banen i Beijing fredag. Foto: AP / NTB scanpix

Inspeksjonsposter blir etablert landet rundt. Passasjerer som har symptomer på lungebetennelse må umiddelbart fraktes til et legesenter, opplyser landets nasjonale helsekomité lørdag.

Antall døde etter virusutbruddet som startet i Kina, øker. Lørdag melder myndighetene om 15 nye dødsfall. Tallet er nå 41.

De 15 personene døde i Wuhan, den kinesiske byen der virusutbruddet trolig startet, ifølge blant andre Washington Post. I tillegg meldes det om 180 nye smittetilfeller i Hubei-provinsen.

Ifølge Washington Post var alle de døde over 55 år og hadde som ved tidligere tilfeller en historie med alvorlige sykdommer.

Avisa skriver at antall smittede nå er over 1.000 personer.

Mann i isolat

Lørdag bekreftet også australske myndigheter at en mann i 50-årene er smittet av coronaviruset. Mannen ankom Melbourne fra Wuhan 19. januar, og han ligger nå i isolat og får behandling.

I tillegg er tre personer bekreftet smittet i Malaysia, skriver Reuters. Alle tre er kinesere.

Så langt er personer også bekreftet smittet i Frankrike, Japan, Nepal, Singapore, Taiwan, Sør-Korea, Thailand, Vietnam og USA tillegg til Kina, ifølge nyhetsbyrået AFP.

450 sendt til Wuhan

Kinesiske myndigheter har sendt 450 medisinsk personell fra militæret til Wuhan i forbindelse med utbruddet. Noen av dem skal ha jobbet med ebolaviruset eller sars-viruset tidligere.

De vil bistå på sykehus hvor et stort antall smittede ligger innlagt. De ankom Wuhan sent fredag kveld lokal tid, ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Det nye viruset ligner på sars-viruset, som på begynnelsen av 2000-tallet forårsaket en epidemi med over 8.000 smittetilfeller i 37 land og som krevde 774 liv.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier det foreløpig ikke er grunn til å erklære global helsekrise.

Kinesiske forskere mistenker at lungeviruset kan ha smittet mennesker gjennom ulovlig salg av ville dyr på et marked

Hittil har nedsalget vært begrenset, men hva skjer dersom viruset sprer seg?

(©NTB)