Virusutbruddet øker i omfang

Spredningen av det nye coronaviruset i Kina ser ut til å øke i omfang, men viruset er ikke like kraftig som sars-viruset var, slår myndighetene fast.

Publisert 26. jan. 2020 kl. 15.21
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 546 ord
TILTAK: Byggingen av et nytt feltsykehus er i gang på en tomt i Wuhan. Sykehuset skal avlaste de eksisterende sykehusene i byen for å kunne håndtere virussmittede pasienter. NTB Scanpix

– Ut fra det vi vet så langt, er ikke denne sykdommen like kraftig som sars-viruset var, sa det kinesiske folkehelseinstituttets leder Gao Fu på en pressekonferanse i Beijing søndag.

Men det ser ut til at virusets evne til å spre seg, styrkes, la Ma Xiaowei, leder for landets nasjonale helsekommisjon, til.

Det nye viruset hadde fram til søndag tatt 56 liv, alle i Kina. I tillegg er rundt 2.000 mennesker smittet. Et tjuetalls av dem har fått påvist smitte i andre land etter utreise fra Kina.

Man vet for lite om det nye viruset, men det har en inkubasjonstid på opptil to uker og er smittsomt under denne perioden, opplyste Ma søndag.

Ingen vaksine

Så langt finnes det ingen vaksine. Men folkehelseinstituttet i Beijing kunngjorde søndag at forskere nå har klart å isolere viruset, noe som vil være et viktig skritt på veien for å kunne utvikle en vaksine.

De aller fleste smittetilfellene er registrert i Hubei-provinsen i Kina. Smittekilden er så langt ikke kjent, men en teori går ut på at viruset kan ha spredt seg fra via ville dyr til salgs på et marked i provinshovedstaden Wuhan, en by med elleve millioner innbyggere.

Deretter har viruset begynt å smitte mellom mennesker.

Styrker tiltakene

Siden utbruddet i Wuhan har viruset spredt seg til minst 30 regioner i Kina. Myndighetene har derfor innført en rekke restriksjoner på offentlig transport og gruppereiser.

I fire byer som ligger utenfor sykdomsutbruddets episenter, blant dem hovedstaden Beijing og finanssenteret Shanghai, er det innført forbud mot at langdistansebusser kan ta seg ut og inn av byene.

Torsdag ble Hubei-provinsen underlagt strenge bevegelsesrestriksjoner. Tiltaket berører flere titalls millioner av mennesker. President Xi Jinping har forklart at spredningen av sykdommen utgjør en alvorlig trussel.

Søndag ble tiltakene styrket ytterligere, denne gang i provinsen Guangdong sør i landet og i Jiangxi i den sentrale delen av landet. Der er nå innbyggerne blitt pålagt å bruke ansiktsmasker når de beveger seg utendørs.

Frykt i Wuhan

Utenriksdepartementet i Oslo fraråder nordmenn fra å reise til Hubei-provinsen i Kina, så lenge det ikke er strengt nødvendig. Også Danmark fraråder sine borgere fra å dra dit.

USA, Frankrike og Japan har igangsatt forberedelser for å evakuere egne statsborgere som fortsatt er i Wuhan, i samarbeid med kinesiske myndigheter, siden byen i praksis er satt i karantene.

Utlendinger som fortsatt er i byen, gir uttrykk for redsel over å gå ut og kjøpe mat, selv om kjøleskapet begynner å bli tomt.

Sykehusene i Wuhan er blitt overfylt med pasienter. Myndighetene har derfor måttet sende hundrevis av flere leger og annet helsepersonell til byen. Myndighetene har også igangsatt bygging av to nye feltsykehus.

– Ikke spre rykter

Tiltakene i Wuhan medfører at folk flest i storbyen ikke kan ta seg rundt med bil. Frivillige, med tillatelse fra myndighetene, har derfor påtatt seg rollen som sjåfører for å frakte syke byboere til sykehus.

– Noen må gjøre det, sa Zhang Lin til journalister fra AFP søndag mens han ventet på at en pasient skulle komme tilbake fra et legesenter og kjøre vedkommende hjem.

Stillheten på de nærmest tomme gatene ble avbrutt med meldinger via høyttalere.

– Ikke lytt til rykter. Ikke spre rykter. Hvis du føler deg dårlig, dra til sykehus tidsnok, lød meldingen.

– Wuhan er en by som våger å bekjempe vanskeligheter og som overvinner dem, sa den kvinnelige stemmen videre, med henvisning til sars-epidemien i 2002–2003 og Yangtze-oversvømmelsen fra 1998.

(©NTB)